Meer ski-ongevallen tijdens krokusvakantie

© G.F.

De afgelopen weken viel er in Europa zeer veel sneeuw en besloten veel Belgen alsnog op wintersport te gaan. Dat heeft reisbijstandsorganisatie VAB gemerkt: er zijn nu al 40 procent meer dossiers aangemaakt dan vorig jaar, en dat zowel voor technische (autopech) als medische bijstand (ziekte en ski-ongevallen)

VAB-Reisbijstand kreeg 34 procent meer oproepen binnen voor ski-ongevallen en moest in vergelijking met vorig jaar al 10 procent meer mensen naar huis repatriëren per ligtaxi of ambulance. Er zijn ook 68 procent meer zieken dan vorig jaar in de krokusvakantie. ‘Dat valt te verklaren doordat de krokusvakantie dit jaar een stuk vroeger valt dan vorig jaar en de griepepidemie volop aan de gang is’, zo luidt het.

Bovendien zorgde het koude weer in de skigebieden op de VAB-alarmcentrale voor 55 procent meer oproepen voor technische problemen. VAB moest een stuk vaker tussenbeide komen voor startproblemen (+88 procent), bandenpech (+61 procent) en motorproblemen (+33 procent).

Oostenrijk scheert minder hoge top

Oostenrijk heeft duidelijk aan populariteit verloren (36 procent van het aantal ski-ongevallen ten opzichte van 52 procent vorig jaar) maar blijft de populairste wintersportbestemming van de Belgen voor de krokusvakantie.

Italië wordt steeds populairder bij wintersporters (20 procent ten opzichte van 16 procent vorig jaar). Frankrijk kent een status quo (29 procent ten opzichte van 27 procent vorig jaar). Opvallend is ook dat er veel uitstapjes gemaakt zijn korterbij: VAB-reisbijstand kreeg dubbel zoveel oproepen voor pech vanuit Nederland dan vorig jaar. Frankrijk was ook een zeer populaire autobestemming deze krokusvakantie, met 65 procent meer pechgevallen dan vorig jaar.

Ook Europ Assistance merkt een stijging het aantal ongevallen op de pistes. Woensdag lag dat aantal 25 procent hoger dan vorig jaar. ‘Het eerste weekend van de krokusvakantie was zeer druk, het is duidelijk dat heel wat mensen op skireis vertrokken zijn gezien de goede weeromstandigheden’, luidt het daar. Later vrijdag komt Europ Assistance met gedetailleerde cijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content