Meer fietsen dan auto’s in Kopenhagen

© iStockphoto

De Deense hoofdstad Kopenhagen telt deze maand voor het eerst meer fietsen dan auto’s op de weg. Dat is het gevolg van een stevig fietsbeleid en jarenlange investeringen in infrastructuur.

Kopenhagen geldt al een tijdje als de fietshoofdstad van de wereld, maar veertig jaar geleden was dat nog helemaal anders. In 1970 telde de stad nog 351.133 auto’s en amper 100.000 fietsen. De laatste decennia zetten verschillende burgemeesters echter steeds nadrukkelijker in op de fiets. In de voorbije tien jaar alleen al investeerde de stad daarbij 134 miljoen euro in infrastructuur, met enkele opvallende fietsbruggen als kroonstuk.

Dankzij dat beleid werd de fiets snel populairder. In de voorbije twintig jaar steeg het fietsverkeer in de stad met 68 procent. Het voorbije jaar kwamen er opnieuw 35.080 fietsen bij, waardoor het totaal nu afklokt op 265.700. Dat is voor het eerst meer dan het aantal auto’s dat nog in de stad rondrijdt: 252.600 stuks.

Voor de huidige burgemeester Morten Kabell is het werk nog niet af. Hij ziet het centrum van de stad binnen tien jaar helemaal autovrij worden en hoopt dat tegen 2025 de helft van alle verplaatsingen in de hele stad met de fiets kan gebeuren. Dat is haalbaar, want nu al gebeurt 41 procent van de verplaatsingen met de fiets. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content