Meer dan dubbel zoveel Vlaamse jeugdherbergen in vijf jaar tijd

© iStockphoto

Het aantal jeugdherbergen of ‘hostels’ is tussen 2009 en 2014 meer dan verdubbeld van 20 tot 45.

De 4.602 bedden waren in 2014 goed voor in totaal 486.479 overnachtingen wat een stijging betekent met de helft. Zo blijkt uit gegevens die Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) met een aantal parlementaire vragen verzamelde.

Vooral toeristen uit de directe buurlanden Frankrijk, Duitsland en Engeland vinden hun weg naar de Vlaamse hostels. Hostels blijven echter ook een populair logeeradres bij Vlamingen: 42 procent van de gasten die in 2014 in een hostel verbleven is een landgenoot. Piekperiodes zijn de periodes rond de feestdagen, verlengde weekends in het voorjaar, vakanties (vooral aan de kust) en tijdens bepaalde evenementen zoals Rock Werchter of de Gentse feesten.

De stijging is het gevolg van de sterke uitbreiding van het aanbod en van de vernieuwing én modernisering van het bestaande aanbod. Er wordt meer comfort geboden, een deel van het aanbod is aangepast aan gezinnen (een hostel met babybedjes, luiertafels en géén bar zodat het ’s nachts rustig is), er is meer aandacht voor toegankelijkheid of er worden nieuwe, originele concepten geïntroduceerd zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot slapen in authentieke treincoupés.

Daardoor zijn het al lang niet meer enkel jongerentoeristen of backpakkers die goedkoop willen reizen die richting een hostel trekken. Ook meer en meer gezinnen met kinderen willen reizen met een klein budget, alsook personen met een handicap, binnen- en buitenlandse scholen en sportgroepen.

“Dankzij deze nieuwe en moderne hostels beschikt Vlaanderen niet alleen over bijkomende budgetvriendelijke slaapplaatsen, de kamers zijn bovendien uiterst geschikt voor (jonge) gezinnen en mensen met een fysieke beperking. Hierdoor kunnen we een groter en vooral ruimer doelpubliek bereiken dan voorheen”, besluit Jans. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content