Meer dan 3000 jaar oude sarcofaag gevonden in Israël

© AFP

n het noorden van Israël is een 3.300 jaar oude sarcofaag ontdekt met de persoonlijke bezittingen van een rijke. Dat maakte de Israëlische overheidsdienst voor antiquiteiten bekend.

Het skelet van de volwassene werd aangetroffen in een cylindervormige doodskist uit klei. Het deksel van de kist beeldde een persoon uit. De laatste keer dat zo’n kist werd ontdekt in Israël was meer dan vijftig jaar geleden.

Welgesteld persoon

Samen met het lichaam werden bronzen voorwerpen begraven, onder andere een dolk en een schaal, samen met voor voedsel gebruikt aardewerk, tafelservies en objecten voor ritueel gebruik.

Ook werden dierenbeenderen gevonden. Waarschijnlijk wilden de nabestaanden de overledenen helpen om zich te voeden en zich te verdedigen in het leven na de dood, overeenkomstig de religieuze overtuigingen van destijds in Kanaän en Egypte.

“We veronderstellen dat de overledene een verantwoordelijke was van Kanaänitische afkomst, in dienst van de Egyptische overheid”, zegt de overheidsdienst voor antiquiteiten. Vast staat dat de persoon rijk was, want enkel de elite kon zo’n begrafenis betalen.

Egyptische invloed

De ontdekking gebeurde bij werken aan een gapijplijn. De doodskist wordt gezien als nieuw bewijs dat de Jizreëlvallei onder Egyptische controle stond in de late bronstijd, in de dertiende eeuw voor Christus. De Egyptische invloed reikte toen tot Kanaän.

Een Egyptisch scarabee-zegel, met tekens van farao Seti I, die toen heerste over het oude Egypte, werd gevonden naast het lichaam. De overheidsdienst voor antiquiteiten in Israël overweegt een DNA-test uit te voeren op het skelet om de afkomst van het lichaam te bepalen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content