Mauritshuis met wereldberoemd ‘Meisje met de parel’ gaat opnieuw open

Koning Willem-Alexander zal het openingsprogramma dat om 17 uur start bijwonen. Centraal tijdens de opening staat het schilderij Meisje met de parel, rond 1775 geschilderd door Vermeer en een van de tien beroemdste kunstwerken ter wereld.

Verwelkomd door zes ruiters van de Cavalerie Ere-Escorte, het Residentie Orkest en een fanfare wordt het schilderij – verbeeld door ‘het meisje ‘in levende lijve – in een enorme transportkist ‘afgeleverd’ bij het museum. Op spectaculaire wijze betreedt zij het zeventiende-eeuwse Mauritshuis en de nieuwe Royal Dutch Shell vleugel aan de overzijde van de straat. De tocht die zij door het museum maakt is te volgen op grote videoschermen.

Na de ceremonie zal koning Willem-Alexander de hekken van het museum openen. Vanaf 20 uur tot middernacht mag dan iedereen het Mauritshuis gratis bezoeken.

Verdubbeling van de oppervlakte

Het Mauritshuis sloot twee jaar geleden de deuren om grondige verbeteringswerken uit te voeren. Bovendien werd de oppervlakte verdubbeld. Een lichte en ruimte ondergrondse foyer verbindt het historische 17e-eeuwse pand en de nieuwe vleugel, een Art Deco pand aan de overkant van de straat.

Dit nieuwe deel biedt nieuwe bezoekersfaciliteiten als een tentoonstellingszaal, ruime brasserie en museumshop en de educatieve Kunstwerkplaats. Het historische Mauritshuis waar de vaste collectie op de vertrouwde manier tentoongesteld wordt, is grondig gerenoveerd en verfraaid.

Naast het Meisje met de Parel bezit het museum enkele andere publiekslievelingen zoals Het puttertje van Fabritius, Gezicht op Delft van Vermeer, Rembrandts Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp en De stier van Potter.

Gratis app

Vanaf 27 juni kunt u via de website van het Mauritshuis een gratis app voor uw smartphone downloaden. Daarmee kunt u luisteren naar een boeiende uitleg over de belangrijkste kunstwerken, aangevuld met foto’s en filmpjes. Voor jongeren is er een speciale tour.

Heeft u zelf geen smartphone, dan kunt u een apparaat huren in het museum. De app is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Japans. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content