De schatting van 130.000 bezoekers, wat overeenkomt met een topavond op de Gentse Feesten, werd gemaakt op basis van tellingen van brandweer en politie, via videobeelden en monitoring op het terrein, aangevuld met 'big data' die telecomoperatoren op basis van mobiel gegevensverkeer aanleverden. "Ik ben ontzettend blij dat we met een gevarieerd Lichtfestival zoveel mensen kunnen warm maken voor lichtkunst en installaties", zegt schepen van Cultuur Annelies Storm (sp.a).

"Door het omvangrijke publiek krijgen ook de werken van Gentse designers, studenten en kinderen een platform dat tot ver buiten onze stad reikt. Het is mij niet enkel om de massa te doen, ik wil cultuur toegankelijker maken voor een breed publiek. En dat is goed gelukt." Qua mobiliteit bleven grote problemen uit, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

"Er was even een problematische overgang tussen het woon-werkverkeer en de toestroom van bezoekers, en ik hield vooraf mijn hart vast, maar alles is goed verlopen", zegt Watteeuw. Bezoekers gaven gevolg aan de oproep om op een duurzame wijze naar het stadscentrum af te zakken. "Dat blijkt uit het feit dat alle fietsstallingen een maximale capaciteit bereikten", zegt Watteeuw. Ook bussen en trams van De Lijn reden op volle capaciteit, verder werden de P+R goed gebruikt, de 2.500 plaatsen van The Loop waren overigens volledig volzet. Nog tot zondagavond kunnen de 44 installaties van 15 buitenlandse en 29 Belgische ontwerpers bezocht worden. (BELGA)

De schatting van 130.000 bezoekers, wat overeenkomt met een topavond op de Gentse Feesten, werd gemaakt op basis van tellingen van brandweer en politie, via videobeelden en monitoring op het terrein, aangevuld met 'big data' die telecomoperatoren op basis van mobiel gegevensverkeer aanleverden. "Ik ben ontzettend blij dat we met een gevarieerd Lichtfestival zoveel mensen kunnen warm maken voor lichtkunst en installaties", zegt schepen van Cultuur Annelies Storm (sp.a). "Door het omvangrijke publiek krijgen ook de werken van Gentse designers, studenten en kinderen een platform dat tot ver buiten onze stad reikt. Het is mij niet enkel om de massa te doen, ik wil cultuur toegankelijker maken voor een breed publiek. En dat is goed gelukt." Qua mobiliteit bleven grote problemen uit, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). "Er was even een problematische overgang tussen het woon-werkverkeer en de toestroom van bezoekers, en ik hield vooraf mijn hart vast, maar alles is goed verlopen", zegt Watteeuw. Bezoekers gaven gevolg aan de oproep om op een duurzame wijze naar het stadscentrum af te zakken. "Dat blijkt uit het feit dat alle fietsstallingen een maximale capaciteit bereikten", zegt Watteeuw. Ook bussen en trams van De Lijn reden op volle capaciteit, verder werden de P+R goed gebruikt, de 2.500 plaatsen van The Loop waren overigens volledig volzet. Nog tot zondagavond kunnen de 44 installaties van 15 buitenlandse en 29 Belgische ontwerpers bezocht worden. (BELGA)