Marseille leeft op: tips van een local

© Jan Castermans

Ze geven de voorkeur aan deze volkse en multiculturele stad boven Parijs en Lille. Joke en Dirk organiseren Urban Field Trips waarbij ontmoetingen met locals centraal staan. Je krijgt bekende trekpleisters als het Mucem, de Vieux Port en de Notre Dame de la Garde te zien, maar de nadruk ligt op de rebelse en alternatieve hoekjes van de stad zoals Street Art Collectifs, Afrikaanse winkeltjes en plekjes waar de inwoners zelf voor vergroening zorgen. Ook kan je bij hen terecht voor op maat gemaakte trips van één of meerdere dagen..

Joke deelt met ons haar favoriete hotelletjes, restaurants en winkeltjes.

Slapen

1. Hôtel Belle Vue: klassiek, kleinschalig hotel met vanuit de bar, waar je in het weekend live jazzmuziek kan beluisteren, en vanuit de kamers een prachtig uitzicht op de oude haven en de Notre Dame de la Garde.

2. Hôtel Corbusier: dit hotel ligt weliswaar iets buiten het centrum, maar je overnacht er wel in een historisch monument ontworpen door de beroemde architect Le Corbusier. Ook de kamers zijn volledig in zijn stijl ingericht.

3. Maison Empereur: achter een quincaillerie die al zeven generaties sinds 1827 bestaat en de favoriete winkel van Joke in Marseille is, kan je sinds kort overnachten in een heerlijke appartement met eigen terrasjes.

4. Een cabanon huren in Malmousque of Vallon des Auffes. Met de voeten in het water. Via Air B&B en een zoekmachine vind je een aantal particulieren die een cabanon verhuren.

5. Een goed alternatief is een appartementje huren in de stad. In de wijk Endoûme, waar Joke en haar man wonen, vind je heel wat adresjes tussen de zee en de stad. Le Panier is ook populair. Die kan je vinden op de website Gîtes de France.

6. Hotel de Nord is een coöperatieve waarbinnen uitbaters van kamers en gîtes zich verenigd hebben, om het noorden – het vergeten en meer achtergestelde deel van Marseille – ook toeristisch op de kaart te zetten. Ze organiseren wandelingen en ondersteunen elkaar met het verhuren van kamers.

Eten

1. Café de l’Abbaye: bij mooi weer is dit café met zicht op Fort Saint Nicolas en de Vieux port dé place to be voor een aperitiefje van pastis met het typisch lokale hapje panisse, een soort koekje van kikkererwtenmeel.

2. Le Femina chez Kachetel: al vijf generaties lang, sinds 1921, wordt in dit Algerijnse restaurant couscous van gerst met heerlijke Noord-Afrikaanse wijnen geserveerd.

3. Au Bout du Quai: genietend van een heerlijk zicht op Le Fort Saint-Jean en l’Abbaye de Saint Victor kan je hier terecht voor typische Franse vis- en vleesgerechten. De desserts zijn er heerlijk, zegt Joke.

4. Voor Afrikaans eten kan je terecht bij Chez Mama Afrika aan de Rue d’Aubagne 57, waar de uit Ivoorkust afkomstige Félicité Gaye de scepter zwaait. Ze lijkt op TinaTurner en is – zoals de naam van haar restaurant al laat uitschijnen – een soort mama van de wijk. Je kan er terecht voor poisson braissé met bakbananen en zelf gemaakt gembersap (met of zonder rum).

Shoppen

1. Brick City – Making Trouble: graffiti-artiest Cosma zet originele boodschappen op T-shirts.

2. Les Docks Village: de aan de haven gelegen oude dokken zijn onlangs getransformeerd in een winkelcentrum met zo’n 80 hippe en trendy winkeltjes.

3. La Maison du Pastis: in deze winkel van een Belgische eigenaar worden zo’n 75 soorten pastis en absint geproduceerd en verkocht. Je kan er ook een proeverij doen.

4. Épicerie L’Idéal: Julia Sammut is een journaliste uit een familie met een heel diverse achtergrond én bekend in de restaurantwereld. Ze begon deze kruidenierszaak middenin de gemengde wijk Noailles waar je ook kan eten.

5. In Couture Saloum (54 Rue d’Aubagne) moet je zijn voor Arfrikaanse stofjes. De Senegalese stikkers ontvangen je er de hele dag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content