Marrakech

Marrakech ligt in het westen van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte. Het was ooit de hoofdstad van het land en is, net als Rabat, Fes en Meknes, een van de vier koningssteden van Marokko. Je proeft er letterlijk en figuurlijk de authentieke berberse cultuur.

Marrakech ligt in het westen van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte. Het was ooit de hoofdstad van het land en is, net als Rabat, Fes en Meknès, een van de ‘vier koningssteden’ van Marokko. Je proeft er letterlijk en figuurlijk de authentieke berberse cultuur.

Marrakech, omwille van de kleur van talloze gebouwen en muren ook wel gekend als de ‘Rode stad’, is in feite simpelweg op te delen in twee stadsgedeelten.

Enerzijds is er de ommuurde ‘medina’ of oude stad, die bij het binnenwandelen onmiddellijk doet denken aan de sprookjesfilm Aladin, anderzijds ontwikkelt zich buiten de medina volop de ‘nouvelle ville’ met hoge appartementsblokken, een prachtig treinstation, trendy bars en restaurants en gekende winkelketens als Zara en Mango.

Berberse culturen

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich uiteraard in het oude stadsgedeelte, met als toeristisch hoogtepunt het Jamaa al-Fna. Op dit immer drukke plein kan je dag en nacht de berberse cultuur opsnuiven. Overdag ontmoet je er slangenbezweerders, acrobaten en muzikanten, ’s avonds word je overdonderd door de talrijke eetkraampjes.

Grenzend aan het Jamaa ligt het doolhof van de soukh’s, een aaneenschakeling van kronkelende steegjes met honderden kleine winkeltjes. Je vindt er letterlijk alles gaande van schoenen, kruiden, djellaba’s en tapijten tot zelfs kleine schildpadden.

Tip: Vertrouw bij het binnenwandelen in de soukh’s niet op het stadsplan want verloren lopen doe je zonder twijfel. Best is om je te laten leiden door je gevoel en ooit vind je wel een uitgang.

Andere prachtige bezienswaardigheden in de nabijheid van het Jamaa zijn de paleizen van Badii (ruïne) en Bahia (mozaïek), de Sadische tomben (indrukwekkend gravencomplex die echter goed verscholen ligt) en de koranschool of medersa van Ali ben Yousef. Behalve in dat laatste betaal je nooit meer dan 1 euro inkomgeld.

Gemakkelijker te vinden is de Koutoubia-moskee. Je ziet hem van bijna overal in de stad boven de daken uitstijgen en vijf keer per dag herinnert de muezzin in de minaret van de moskee je aan de ‘salat’ of het gebed.

Oase van rust

Ver weg van de drukte van de medina en nabij het vliegveld van Marrakech ligt de prachtige Menara-tuin met het gelijknamige paviljoen. Vele ‘Marrakchi’ zakken, hetzij om te sporten hetzij om gewoon te genieten van de rust, vooral net voor zonsondergang naar de tuin af.

Andere natuurpracht in Marrakech is te vinden in de Palmeraie, een immense tuin met meer dan 10.000 palmbomen waar je voor een klein prijsje op kamelen kan rijden, en de Jardin Majorelle, een exotische tuin ontworpen door de Franse architect Jacques Majorelle en in 1980 opgekocht door de inmiddels overleden Franse modeontwerper Yves Saint-Laurent.

Tip: Wie dicht bij de oude stad wil verblijven, kan opteren voor een van de prachtige riads maar ook in de nouvelle ville zijn er voldoende hotels voor een aangenaam verblijf. Met de taxi sta je op enkele minuutjes aan de belangrijkste bezienswaardigheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content