Marina Bay Sands Hotel in Singapore serveert geen haaienvinnensoep meer

© Reuters

Marina Bay Sands, een toonaangevend Singaporees vakantieoord, heeft haaienvinnen van het menu geschrapt. Het resort beschouwt het opdienen van haai als niet meer te verdedigen.

Marina Bay Sands, een toonaangevend Singaporees vakantieoord, heeft haaienvinnen van het menu geschrapt. Het resort beschouwt het opdienen van haai als niet meer te verdedigen.

Haaienvinnensoep is traditioneel een belangrijk onderdeel van de huwelijksmenu’s in het voornamelijk door Chinezen bewoonde stadstaatje. Maar het toonaangevende vakantieoord wil zijn klanten en partners voortaan aanzetten tot een duurzame manier van handelen, luidt het bij Kevin Teng, die een kaderfunctie bekleedt bij het vakantieoord. Haai opdienen paste kennelijk niet meer in dat plaatje.

De beslissing wordt enthousiast onthaald door milieuactivisten. “We juichen hun verbintenis ten opzichte van oceaanbescherming toe en we hopen dat meer hotels dit uitstekende voorbeeld zullen volgen”, liet de Animal Concern Research & Education Society weten.

Milieubeschermers argumenteren dat het doden van jaarlijks miljoenen roofdieren, enkel en alleen omwille van hun vinnen, wreed is, maar ook de delicate balans in het ecosysteem van de oceanen bedreigt.

Traditionele delicatesse

Wereldwijd wordt op haaien gejaagd, hoofdzakelijk om aan de grote vraag te voldoen die uitgaat van de Aziatische markt.

Haaienvinnensoep wordt beschouwd als een traditionele delicatesse in de Chinese keuken. De lekkernij wordt dikwijls opgediend tijdens feestelijke gelegenheden.

Singapore is een van de landen die haaienvlees het vaakst verhandelt. Onder meer Hongkong is een van de belangrijkste afnemers, aangezien daar een enorme markt is voor het controversiële voedsel. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content