Manhattanhenge en 29 andere dingen die je nog niet wist over New York

© REUTERS

Twee maal per jaar schijnt de zon in een perfect rechte lijn door de straten van Manhattan, vroeger werd New York niet The Big Apple maar wel The Big Orange genoemd, er wonen 400.000 meer mannen dan vrouwen in New York en andere feitjes die je nog niet kende over New York.

Twee keer per jaar schijnt op twee dagen kort na elkaar de zon in een perfect rechte lijn door de straten van Manhattan. De eerste keer rond 28 mei en rond 12/13 juli en de tweede keer rond 5 december en 8 januari. Dit wordt wel de Manhattanhenge (naar Stonehenge) en Manhattan Solistice genoemd.

Tussen 1789 en 1790 was New York korte tijd de hoofdstad van de Verenigde Staten.

Chinatown in New York is de grootste Chinese wijk buiten China.

Manhattanhenge en 29 andere dingen die je nog niet wist over New York
© Reuters

Washington Square Park in Greenwich Village was vroeger een begraafplaats voor slachtoffers van de gele koorts. Later vonden er executies in het openbaar plaats.

New York lijkt op het eerste gezicht wel één grote betonnen jungle. Toch bestaat veertien procent van de stad uit parken. De stad telt meer dan 1700 parken met een totale oppervlakte van 110 vierkante kilometer.

Daarnaast telt New York ook nog eens meer dan 20 kilometer aan stranden.

Central Park is niet het grootste park in New York. Pelham Bay Park in The Bronx en Flushing Meadows-Corona Park zijn bijvoorbeeld groter.

In de kluizen onder de Federal Reserve Bank aan Wall Street ligt meer dan 25 procent van de totale goudvoorraad van de wereld.

Waarom zijn alle taxi’s in New York geel? Dat komt doordat de oprichter van de taxidienst John Hertz had gelezen dat geel de kleur is die het meeste opvalt.

Brooklyn was tot 1898 een onafhankelijke stad en zelfs een grote rivaal van New York. Als Brooklyn nu nog een aparte stad zou zijn, zou het na New York, Los Angeles en Chicago de grootste stad in de VS zijn.

De Nederlandse ontdekkingsreiziger Peter Minuit kocht het eiland Manhattan voor snuisterijen en gebruiksvoorwerpen ter waarde van 24 dollar van de Algonquin Indianen.

New York kende vroeger ‘cowboys’, maar anders dan andere ‘cowboys’ waren het geen veedrijvers, maar mannen op paarden die met rode vlaggen de wandelaars op Eleventh Avenue waarschuwden voor aankomende treinen. De Avenue werd ook wel Death Avenue genoemd. Tegenwoordig ligt het populaire High Line Park op deze plaats.

High Line Park
High Line Park© REUTERS

New Yorkers zijn gemiddeld 40 minuten onderweg om van hun huis naar hun werk te komen.

Er wonen in New York ongeveer 400.000 meer vrouwen dan mannen.

Ieder jaar worden er zo’n 250 films in New York opgenomen.

Het aantal misdaden is de afgelopen enorm gedaald. In 1991 werden er nog meer dan tweeduizend moorden per jaar gepleegd en niemand waagde zich na zonsondergang nog in Central Park. Tegenwoordig ligt het aantal moorden rond de 400 per jaar en behoort New York tot de veiligste steden in de VS.

New York telt de grootste joodse gemeenschap buiten Israël.

Meer dan dertig procent van de inwoners van New York werd in het buitenland geboren en er worden maar liefst 800 verschillende talen gesproken.

New York dankt zijn bijnaam Big Apple aan de auteur Edward S. Martin. Hij schreef in 1909 in zijn boek The Wayfarer of New York dat andere steden New York hebzuchtig vonden en verwoordde dat met de zin: ’the big apple gets a disproportionate share of the national sap.’

Voordat New York The Big Apple werd genoemd droeg de stad de bijnaam Big Orange. De Nederlandse kapitein Anthonio Colve gaf New York deze naam ter ere van de Nederlandse prins van Oranje-Nassau, koning Willem III.

Muzikanten die in de New Yorkse metro willen spelen moeten daarvoor auditie doen bij de Metropolitan Transportation Authority (MTA). Degenen die slagen mogen gedurende twee weken hun muziek laten horen. Hun publiek is enorm: op het station van Times Square passeren dagelijks bijvoorbeeld zo’n 173.000 passagiers.

Onder het museum Frick Collection ligt een oude bowlingbaan die in de 19e eeuw werd aangelegd op vraag van Henry Clay Frick. De baan ziet er nu nog net zo uit als toen en is toegankelijk voor het publiek.

In New York zijn vijf delen van de Berlijnse Muur te zien: twee stukken in Paley Park, een in Intrepid Sea, Air & Space Museum, in het World Financial Center en in de tuinen van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.

De beroemde Steinway vleugels worden in New York gemaakt. De Steinway Piano Factory in Queens kan bezichtigd worden.

Metropolitan Museum of Art
Metropolitan Museum of Art© iStockphoto

Het Metropolitan Museum of Art bezit meer dan twee miljoen kunstwerken en behoort daarmee tot de grootste musea ter wereld. Bijzonder is de collectie Aziatische kunst, een van de meest omvangrijke buiten Azië.

Ooit werd voorgesteld New York Brimaquonx te noemen, een samenvoeging van de namen van de vijf wijken: Brooklyn, Staten Island, Manhattan, Queens en Bronx.

De rivieren en stroompjes in Central Park zijn allemaal kunstmatig en kunnen aan en uitgezet worden.

Tussen de 45th en 46th Street en Broadway horen wandelaars een diep en dreigend geluid uit de metro komen. Dat is niet een generator die lawaai maakt, maar een kunstwerk van geluidskunstenaar Max Neuhaus. Het werd aangelegd in 1977.

Niet alleen Londen, maar ook New York heeft een ‘whispering gallery’. In het Grand Central Station is een whispering gallery waar mensen die in tegenovergestelde hoeken staan elkaar fluisterend kunnen verstaan.

De unieke smaak van de New Yorkse pizza zou samenhangen met het kraanwater in de stad. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content