Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen kampt al decennialang met een imagoprobleem. Maar er is ook een ander Mallorca: het Mallorca van prachtige baaien in de schaduw van de massieve pieken van de Serra Tramuntana en Es Pla, het agrarische hart van het eiland dat zijn typische karakter grotendeels wist te behouden.

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen kampt al decennialang met een imagoprobleem. Zeg Arenal of Magaluf en je krijgt visioenen van kreeftrode bierzwelgers en snackbars die Oberbayern of Harry’s Pub heten. Een karikatuur die helaas nog klopt ook. Maar er is ook een ander Mallorca.

Het Mallorca van prachtige baaien in de schaduw van de massieve pieken van de Serra Tramuntana en Es Pla, het agrarische hart van het eiland dat vanouds door de toeristen geboudeerd werd en zijn typische karakter dus grotendeels wist te behouden.

Het toerisme in Mallorca is oud: de naam Valldemosa is voor altijd verbonden aan die van het beruchte liefdespaar FrĆ©dĆ©ric Chopin en Georges Sand. In 1929 opende het exclusieve en prachtig gelegen hotel Formentor zijn deuren en trok een publiek aan van royalty’s, Hollywoodsterren en schrijvers.

Het idyllische dorp DeiƠ dankt zijn bekendheid aan de Britse dichter Robert Graves en herbergt tot op heden een welvarende kunstenaarskolonie. Daarnaast zijn er nog van die aangename stadjes als Soller en PollenƧa die overdag platgelopen worden door toeristen, maar na het vertrek van de touringbussen opnieuw in bezit genomen worden door de autochtonen.

De nieuwe aanpak

En dan is er natuurlijk Palma. Een stad die alles heeft om de bezoeker te behagen: de ligging aan zee, een pittoreske oude wijk, een majestueuze kathedraal, aantrekkelijke winkels en restaurants.

Volgens insiders is Palma de laatste jaren hard veranderd: mooier en schoner geworden, dankzij verstandige investeringen en een belangrijke culturele injectie, met als kers op de taart een gloednieuw museum voor hedendaagse kunst, Es Baluard.

Het eerste dat opvalt: Palma is Catalaans geworden. De paseo’s heten nu passeigs, de avenida’s avinguda’s, de plaza’s plaƧa’s. Maar Castiliaans of Catalaans, ondanks de influx van tien miljoen toeristen per jaar is la ciutat resoluut Spaans gebleven.

Een tweede vaststelling: wat een mooie stad is dit! Zoals de kathedraal en het Moorse paleis Palau de l’Almudaina de stad en de baai domineren, een meer fotogenieke ligging is nauwelijks denkbaar.

De stad doet sterk denken aan Barcelona: de met platanen omzoomde Ramblas waarvan het meest gefrequenteerde onderdeel Passeig des Born heet, de oudste stadswijk met middeleeuwse, kronkelende straatjes die vanaf de kathedraal uitwaaieren en waar de Moorse invloed duidelijk zichtbaar is.

Niet langer klein-Duitsland

De verfraaiing van Palma kadert in een nieuwe algemene aanpak van het toerisme op Mallorca. De afgelopen jaren zijn de Mallorquins zich meer en meer bewust geworden van de schade die het massatoerisme aan hun eiland heeft toegebracht. En ze willen af van het imago van goedkoop klein-Duitsland. Niet langer de bierstranden, maar natuur, cultuur en eigenheid. De toerismepolitiek mikt nu op duurzaamheid, diversificatie en kwaliteit.

Veertig procent van de oppervlakte van Mallorca bestaat tegenwoordig uit espais naturals, beschermde gebieden waar niet meer voor de grote massa gebouwd mag worden. Kloosters verhuren cellen aan rustbehoevende reizigers, onrendabele finca’s worden getransformeerd tot toeristenverblijven, niet zelden gelieerd aan een sport. Trekking wordt aangemoedigd en Mallorca is een belangrijke golfbestemming aan het worden.

Palma krijgt een hoofdrol in die nieuwe aanpak, als citytripbestemming die jaarrond een bezoek waard is. Nu al is het een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen. In de winkelstraten ten noorden van de kathedraal zijn het naast de verleidelijke etalages de gebouwen in modernismo-stijl, het Catalaanse antwoord op de art nouveau, die de aandacht trekken.

Palma’s nieuwste paradepaard is Es Baluard, het museum voor moderne kunst, geĆÆntegreerd in een oud fort boven de Passeig Maritim. De versmelting van ultramoderne architectuur en historisch monument is bijzonder geslaagd. Maar het spectaculairste onderdeel is toch het terras met geĆÆntegreerde wachttorens waar de witte muren het felle zonlicht weerkaatsen en je een weergaloos uitzicht hebt over de kathedraal en de jachthaven.

Informatie
Mallorca

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content