Mallorca voert overnachtingstaks voor toeristen in

© iStockphoto

Vanaf deze zomer wordt op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca een overnachtingstaks voor toeristen van kracht.

Het deelparlement van de Balearen besliste in Palma de Mallorca met de stemmen van de regerende linkse partijen de omstreden taks in te voeren. Toteluitbaters zullen de tol bij de aankomst of vertrek van de gasten in rekening brengen en dan doorstorten aan de belastingdienst. De heffing is afhankelijk van het soort verblijf en zal tussen de 0,25 en 2,00 euro per nacht bedragen. Door de grote toevloed van vakantiegangers in het hoogseizoen zitten de eilanden aan de grenzen van hun capaciteiten.

Kinderen en jongeren onder de 16 jaar zijn vrijgesteld. De taks zal vanaf 1 juli op Mallorca en de andere eilanden van de Balearen, Menorca, Ibiza en Formentera gelden. In het tussenseizoen worden de respectievelijke tarieven gehalveerd. De geschatte inkomsten van jaarlijks 50 tot 80 miljoen euro gaan naar maatregelen voor milieubescherming en een verbetering van de toeristische voorzieningen. “De bezoekers zullen een bijdrage leveren om de paradijselijke Balearen in stand te houden”, verklaarde minister van Toerisme Biel Barceló.

Reissector is tegen de belasting

Hoteluitbaters en milieuactivisten zijn tegen de omstreden toeristenbelasting, zij het dan om verschillende redenen. Mallorca probeert nu al voor de tweede keer een toeristenbelasting te heffen. Van mei 2002 tot oktober 2003 hadden de vakantiegangers op Mallorca al eens een overnachtingstaks moeten betalen. De ‘ecotasa’ (ecotaks) werd weer afgeschaft, nadat de ondernemers uit de toeristische sector er massaal tegen in het geweer waren gekomen. Ze zagen in de heffing de voornaamste reden waarom vele welstellende Duitsers toen Mallorca links lieten liggen.

Ook nu is de reissector weer tegen de belasting gekant. “De overnachtingstaks zal onze concurrentiepositie verzwakken”, klaagde de leidster van de federatie van hoteluitbaters FEHM, Inmaculada Benito, in het Mallorca Magazine. Maar het verzet van de hoteliers lijkt toch minder krachtig te zijn dan goed tien jar geleden. De grote hotelketehs houden zich ver verwijderd van alle debatten.

Milieuactivisten: taks is te laag

De kritiek komt nu vooral van de andere kant. Milieuactivisten morren omdat ze de taks te laag vinden. “Dit is een gemiste kans”, aldus de GOB. De milieukoepel had graag gezien dat de regering ook maatregelen zou invoeren om het aantal toeristen te begrenzen en het aanbod van verblijven te verminderen. De milieuactivisten achten dit als dringend noodzakelijk omdat deze zomer weer een nieuw recordaantal toeristen wordt verwacht.

De op de Balearen regerende coalitie van drie linkse partijen had maandenlang over de details van de toeristenbelasting geruzied. Daarbij ging het vooral over wat met de inkomsten zou gedaan worden. Er werd een compromis bereikt, dat volgens experten uit de branche het nadeel heeft dat het nu tamelijk onduidelijk is waarvoor de inkomsten nu zullen dienen.

De Duitstalige onlinekrant Mallorca Zeitung wees op een ander zwak punt. De autoriteiten zullen het moeilijk krijgen om de taks te innen bij toeristen in privé verhuurde vakantiewoningen. En net die sector heeft de laatste tijd veel aan belang gewonnen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content