Malaria groeit weer fors in Venezuela

© Thinkstock

Het aantal nieuwe gevallen van malaria in Venezuela is vorig jaar opnieuw fors gestegen. Venezuela is een van de weinige landen ter wereld waar malaria blijft toenemen.

Het Venezolaanse gezondheidsministerie registreerde vorig jaar (tot 28 december) 76.621 nieuwe gevallen van malaria. Dat is een stijging met de helft ten opzichte van 2012.??

Nooit eerder kwam zoveel malaria voor in het Zuid-Amerikaanse land.??

Venezuela, Algerije en Guyana??

In december 2013 signaleerde het Word Malaria Report van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al dat het aantal malariagevallen overal ter wereld gedaald is van 2002 tot 2012, behalve in Venezuela, Algerije en Guyana.??

De meeste Venezolaanse gevallen doen zich voor in de gemeente Sifontes in de deelstaat Bolívar. Maar ook in andere zones zijn nu gevallen gesignaleerd.

“De kans bestaat dat via deze gevallen die vanuit Bolívar geïmporteerd zijn, de ziekte opnieuw gebieden bereikt waar malaria al meer dan vijftig jaar niet meer voorkomt”, waarschuwt de organisatie Red Defendamos la Epidemiología (waarin arts en voormalig gezondheidsminister José Oletta actief is).??

In Bolívar zijn veel groepen illegale mijnwerkers actief, die zich vaak verplaatsen en geen gebruik maken van de gezondheidscentra. De zones zijn ook moeilijk toegankelijk, wat de bestrijding van de ziekte nog bemoeilijkt.??

Ook dengue groeit?

Ook dengue (knokkelkoorts) blijft groeien in Venezuela. Vorig jaar steeg het aantal gevallen van dengue met 36 procent naar 63.726.?? Mensen krijgen dengue door de prik van de Aedes aegypti, een muggensoort die zich voortplant in waterreservoirs in tropische en subtropische gebieden.

De mug kan de ziekte alleen overdragen door een met dengue besmet persoon te prikken.?? Ook malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Volgens het World Malaria Report daalde het aantal malaria-infecties sinds 2000 wereldwijd met 29 procent; in Afrika, dat 80 procent van alle malariagevallen kent, nam het aantal infecties af met 31 procent. Het aantal malariadoden is wereldwijd bijna gehalveerd. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content