Het wordt eenvoudiger om te reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Unie. Dat vloeit voort uit nieuwe regels waarover de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord hebben bereikt.

De nieuwe wetgeving borduurt verder op de huisdierenpaspoorten die tien jaar geleden werden ingevoerd voor honden, katten en fretten. De nieuwe wetgeving vereenvoudigt de regels over de identificatie en de inenting tegen hondsdolheid.

Zo zullen ook jonge dieren van twaalf tot zestien weken die ingeënt zijn, maar nog niet immuun, reeds kunnen reizen. Ook reizen met meer dan vijf gezelschapsdieren wordt mogelijk. Dat was tot dusver verboden om misbruik van de regels over reizen voor commerciële doeleinden te voorkomen, maar er zijn nu uitzonderingen mogelijk voor wedstrijden, shows of sportevenementen.

Het Europees Parlement keurde de regels vorige maand goed. Maandag zetten de lidstaten het licht op groen. De nieuwe regels worden binnen ongeveer achttien maanden van kracht. (Belga/DB)

Het wordt eenvoudiger om te reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Unie. Dat vloeit voort uit nieuwe regels waarover de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord hebben bereikt. De nieuwe wetgeving borduurt verder op de huisdierenpaspoorten die tien jaar geleden werden ingevoerd voor honden, katten en fretten. De nieuwe wetgeving vereenvoudigt de regels over de identificatie en de inenting tegen hondsdolheid. Zo zullen ook jonge dieren van twaalf tot zestien weken die ingeënt zijn, maar nog niet immuun, reeds kunnen reizen. Ook reizen met meer dan vijf gezelschapsdieren wordt mogelijk. Dat was tot dusver verboden om misbruik van de regels over reizen voor commerciële doeleinden te voorkomen, maar er zijn nu uitzonderingen mogelijk voor wedstrijden, shows of sportevenementen. Het Europees Parlement keurde de regels vorige maand goed. Maandag zetten de lidstaten het licht op groen. De nieuwe regels worden binnen ongeveer achttien maanden van kracht. (Belga/DB)