Madagaskars halfmaki’s hongeren stilaan uit

Breedsnuithalfmaki © Dennis Tang, Wikicommons

De breedsnuithalfmaki uit Madagaskar dreigt om te komen van honger. De reden? Het diertje eet slechts één bepaalde bamboesoort en de klimaatverandering maakt dit tot een schaars goed.

Een bamboe-corridor kan het dier redden, stellen wetenschappers in Current Biology.

De breedsnuithalfmaki is familie van de ringstaartmaki maar de soort komt enkel voor op het eiland Madagaskar. Deze halfmaki wordt beschouwd als een van de meest bedreigde diersoorten op aarde. Het dier voedt zich met de bladeren en scheuten van één enkele bamboesoort maar tijdens periodes van droogte is het genoodzaakt om ook de hardere, houtachtige stengels te eten. De scheuten zijn echter veel voedzamer en hun tanden zijn ook niet in staat om lang op de hardere delen van de bamboeplant te knauwen.

Uitzonderlijk voedingspatroon

In Current Biology verdedigen wetenschappers van Stony Brook University de stelling dat de klimaatverandering de halfmaki’s zal dwingen om gedurende langere periodes de stengels te moeten eten. Uiteindelijk zal dat ertoe leiden dat de maki’s stilaan zullen omkomen van honger.

“Voor dieren met een uitzonderlijk voedingspatroon zoals bijvoorbeeld de breedsnuithalfmaki, kan de klimaatverandering een sluipmoordenaar zijn”, zegt Patricia Wright, een van de auteurs van de studie.

Nationaal Park Ranomafana
Nationaal Park Ranomafana © iStockphoto

Wright en haar collega’s uit Finland en Australië hebben gedurende achttien maanden de dieren geobserveerd in het Nationaal Park Ranomafana in Madagaskar. Zo hebben ze ontdekt dat de breedsnuithalfmaki’s tanden hebben die speciaal gevormd zijn, vergelijkbaar met die van de reuzenpada, het enige andere zoogdier dat zich gedurende bepaalde periodes van het jaar kan voeden met de hardere delen van de bamboe.

In het geval van de maki’s was dat enkel tussen augustus en november, als er door droogte geen zachte bamboescheuten beschikbaar zijn. Dat is wellicht ook de reden waarom de halfmaki’s enkel op die plekken van Madagaskar wonen waar de droogte het minst lang aanhoudt.

Reuzenpanda

Volgens de wetenschappers suggereren klimaatmodellen dat de droogte ook op deze plaatsen langer zal gaan duren. Dat betekent dat de maki’s zich vaker zullen moeten voeden met stengels, wat uiteindelijk hun voortbestaan bedreigt. Ook voor de reuzenpanda kan dit op termijn negatieve implicaties hebben, beweren de auteurs van de studie.

De wetenschappers stellen voor om, op basis van deze kennis, op tijd te beginnen met de bouw van speciale bamboe-corridors waar geïsoleerde makipopulaties elkaar kunnen vinden en ze zo hun habitat kunnen uitbreiden. Dit geeft hen meer kans op overleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content