Maak kennis met het wilde westen van Servië

© GF

Een goede uitvalsbasis om West-Servië te verkennen is Zlatibor, een typisch toeristisch bergdorpje dat net zo goed in de Alpen zou kunnen zijn liggen. Hier bevinden zich de meeste hotels en restaurants van de streek. Vooral het continentale en mediterrane klimaat zorgen ervoor dat Zlatibor zich tot een ware hotspot ontpopt. Op zo’n 250 kilometer van Belgrado is het de ideale verblijfplaats om de streek te ontdekken.

Tara National Park

Op de grens met Bosnië Herzegovina, ligt Tara National Park. Het gebied staat bekend om de prachtige bergtoppen, diepe grotten, dichte bossen en uitgestrekte weilanden. Naast een beschermende habitat voor bruine beren is het ook een uitstekende plek voor mooie wandelingen met unieke uitzichten, vooral Banjska Stena is de moeite waard. In de winter kun je in het nationaal park zelfs skiën.

Drina rivier

Waar de Tara en Piva samenkomen in Montenegro, ontspringt de 346 kilometer lange Drina rivier. Al kronkelend baant ze zich een weg door Montengro, Bosnië Herzegovina en het Servische landschap. In de zomer lokt de Drina veel bezoekers die er komen raften of een boottochtje doen.

Uvac rivier

Ook op de Uvac rivier kun je een boottocht maken. Het bootje vaart door het wonderlijke natuurreservaat en meert aan bij prehistorische grotten. Wat dit reservaat vol zeldzame planten en dieren uniek maakt, is de aanwezigheid van de vale gier. Die is vooral te zien in de gebieden van de kloof, op rotswanden en grotten boven het water.

Mokra Gora en Sargan

Tussen de bergen Tara en Zlatibor vind je de Mokra Gora vallei. Samen met de Sargan bergpas staat de vallei vooral bekend om de Sarganska Eight, een ingenieuze spoorlijn waarbij een oude stoomtrein je door de bergen leidt. Een andere beroemde attractie is Drvengrad, een houten dorpje dat door de Servische filmregisseur Emir Kusturica gebouwd werd als filmdecor. Het leukst van al: je kunt er ook verblijven.

Tussenstops op weg naar Zlatibor

Op weg naar het onbekende westen van Servië zijn er ook heel wat leuke tussenstopjes te maken. Als eerste is er het stadje Topola dat met haar rijke geschiedenis, mooie gebouwen en wijncultuur alles in haar mars heeft om je helemaal te ontspannen na een lange autorit. Verderop is er nog het kleine Zlakusa, een pottenbakkersdorpje bij uitstek waar je tijdens een korte stop de Servische geschiedenis kan opsnuiven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content