Lustrumeditie kunsttriënnale Beaufort in de startblokken

© Jonas Vanderbeke

Op zondag 21 juni gaat de vijfde editie van de kunsttriënnale Beaufort van start. Dat is een organisatie van de provincie West-Vlaanderen en de tien kustgemeenten. Het thema dit jaar luidt “Buiten De Grenzen”.

Omdat het gaat om een lustrumeditie besloten de aangestelde curatoren Phillip Van den Bossche, Lorenzo Benedetti, Hilde Teerlinck en Patrick Ronse uit hun comfortzone en “Buiten De Grenzen” te gaan. Deze editie kiest voor een totaalproject langs de kust met vooral kleinschalige en “publiek intieme” werken.

Knokke-Heist met het Zwin Natuurcentrum, Oostende met Raversyde en De Panne met het bezoekerscentrum De Nachtegaal kregen een centrale rol in het verhaal met een grote groepstentoonstelling. Daarnaast is kustbreed ook het werk te zien van het collectief “A Dog Republic” onder leiding van de 91-jarige architect, urbanist en ontwerper Yona Friedman. Deze solotentoonstelling krijgt de titel “Musée Promenade” mee, ontstaat al wandelend en neemt doorheen de tijd en afhankelijk van de plek verschillende verschijningsvormen aan. Denk hierbij aan tekening op het strand, teksten in het straatbeeld of architecturale installaties. Het publiek zal een actieve rol krijgen.

“Pas bij het zien van het geheel, eerder deze week, kon ik enkele kernwoorden plakken achter deze triënnale. Intimiteit, relatie tussen kunst en natuur, improvisatie, participatie en vooral samenwerking”, aldus curator Phillip Van den Bossche. Die samenwerking uit zich onder meer in het slotevenement op zondag 20 september. Dan landt Beaufort op het muziekfestival Leffingeleuren waar Roland Van Campenhout een hommage zal brengen aan de New Yorkse dichter en muzikant Moondog. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content