Luik wordt één dag Nederlandstalig

© Jacques Renier, WIkicommons

Origineel initiatief: op zondag 6 mei wil Luik Nederlandstalige toeristen verwennen. Onder meer door alle musea voor hen gratis open te stellen.

Origineel initiatief: op zondag 6 mei wil Luik Nederlandstalige toeristen verwennen. Onder meer door alle musea voor hen gratis open te stellen.

Luik is zonder meer een boeiende stad, maar hoe goed kennen we ze? De Dienst voor Toerisme van de Stad lanceert daarom een charmeoffensief voor Nederlandstalige toeristen. Op zondag 6 mei kunnen we de historische binnenstad van de Vurige Stede verkennen met een aantal gratis extra’s.

Eerst en vooral kunt u die dag bij de Dienst voor Toerisme een klein welkomstgeschenk en meerdere wandelparcours afhalen. Op een aantal plaatsen in de stad wordt gezorgd voor Nederlandstalig onthaal.

Gratis naar het museum

Luik telt een aantal boeiende musea. In het Grand Curtius bijvoorbeeld wachten eeuwen geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten en oude kunst. Het Mamac is dan weer gewijd aan hedendaagse kunst van Picasso tot nu. Het BAL focust op de Waalse kunst door de eeuwen heen en het Musée d’Ansembourg brengt ons binnen in een 18de-eeuwse villa met een geraffineerde inrichting.

Op 6 mei zijn deze en andere musea gratis open voor Nederlandstalige bezoekers. Hoe ze die van anderen gaan onderscheiden, hebben de organisatoren niet meegedeeld, maar het is een buitenkans waarvan we kunnen profiteren.

Flaneren op een gezellige markt

Een museum is goed te combineren met een bezoek aan La Batte. Dat is de naam van de zondagse, gigantische openluchtmarkt die zich over bijna twee kilometer langs de kaden van de Maas uitstrekt.

Elke zondag vindt u hier tussen 8 en 14 uur alle denkbare en ondenkbare producten uit de hele wereld. Een aanrader!

Panoramisch wandelen

Een andere weinig bekende attractie van Luik is de groene Citadel. Dit bosrijke wandel- en terrassengebied (90 ha) rond een oud klooster strekt zich uit op hellingen die op de stad uitkijken. Zo mogelijk nog meer spectaculair zijn de beroemde trappen van Bueren. In 375 treden brengen die u van het historische stadshart naar de Citadel. Neem uw tijd tijdens de klim en kijk geregeld naar het panorama achter u!

Op 6 mei kunt u op hellingen in de namiddag (13-17 uur) meedoen aan een gratis wandelevenement met onthaal, infopunten en een familiespel.

Praktische info

Toeristische dienst: Féronstrée 92 in 4000 Luik, tel. 04 221 92 21

Bij deze dienst kunt u ook reserveren voor een geleid Nederlandstalig wandelbezoek aan drie musea (Grand Curtius, Ansembourg en Bal) tussen 10 en 12 uur. Dit is wel betalend (€ 6, 60+ € 5).

Een voordelige reisformule is het Euregioticket. Hiermee kunt u met de NMBS naar Luik reizen heen en terug en gebruik maken van alle bussen in Luik, de provincie Luik en de provincie Limburg. Het ticket is één dag geldig, kost € 16,50 en geldt voor twee personen en drie kinderen van minder dan 12 jaar. Te koop in een aantal NMBS-stations en op de bussen van de Lijn Limburg en de Tec.

Ludo Hugaerts in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content