De beslissing houdt het bedrijfsmodel in stand dat lowcostmaatschappijen hanteren.

Het is een gekende praktijk bij goedkope luchtvaartmaatschappijen

als Ryanair en Easyjet. Bovenop de (relatief lage) ticketprijs rekenen ze een toeslag aan voor elk stuk bagage dat wordt ingecheckt.

Spaans verbod

Die meerkost is in Spanje echter verboden. Ingecheckte bagage moet er mee aan boord genomen worden zonder dat er een toeslag wordt aangerekend. Een Spaanse vrouw die in 2010 veertig euro moest betalen voor twee koffers die ze meenam op een vlucht van Vueling, diende klacht in en kreeg gelijk. Vueling werd een administratieve sanctie van 3.000 euro opgelegd.

De rechtbank waar de zaak werd behandeld, wilde van het Europees Hof evenwel weten of de Spaanse wetgeving niet in strijd is met het principe van de vrije prijsvorming, dat verankerd is in het Europees recht.

Spanje gaat wel degelijk te ver, oordeelden de rechters in Luxemburg. Handbagage is een 'noodzakelijk onderdeel' van het passagiersvervoer en mag niet extra aangerekend worden. Dat passagiers daar bovenop bagage willen inchecken, kunnen de maatschappijen echter niet voorzien - sommige passagiers nemen enkel handbagage mee. De maatschappijen mogen dus gerust "een facultatieve prijstoeslag voor een aanvullende dienst" aanrekenen, luidt het.

Vervoer tegen de laagste prijs

In zijn arrest wijst het Hof erop dat de bedrijfsmodellen van luchtvaartmaatschappijen aanzienlijk zijn veranderd doordat op steeds grotere schaal gebruik wordt gemaakt van luchtvervoer.

Lowcostmaatschappijen hanteren precies een model dat is gericht op het aanbieden van vervoer tegen de laagste prijs. Voor hen zijn de gemaakte kosten voor het vervoer van bagage dan ook belangrijk omdat zij net een onderdeel zijn van de totale luchtvervoerkosten. Daarom mogen ze, indien ze dat willen, een toeslag in rekening brengen. (Belga/MS)

De beslissing houdt het bedrijfsmodel in stand dat lowcostmaatschappijen hanteren. Het is een gekende praktijk bij goedkope luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en Easyjet. Bovenop de (relatief lage) ticketprijs rekenen ze een toeslag aan voor elk stuk bagage dat wordt ingecheckt.Spaans verbod Die meerkost is in Spanje echter verboden. Ingecheckte bagage moet er mee aan boord genomen worden zonder dat er een toeslag wordt aangerekend. Een Spaanse vrouw die in 2010 veertig euro moest betalen voor twee koffers die ze meenam op een vlucht van Vueling, diende klacht in en kreeg gelijk. Vueling werd een administratieve sanctie van 3.000 euro opgelegd. De rechtbank waar de zaak werd behandeld, wilde van het Europees Hof evenwel weten of de Spaanse wetgeving niet in strijd is met het principe van de vrije prijsvorming, dat verankerd is in het Europees recht. Spanje gaat wel degelijk te ver, oordeelden de rechters in Luxemburg. Handbagage is een 'noodzakelijk onderdeel' van het passagiersvervoer en mag niet extra aangerekend worden. Dat passagiers daar bovenop bagage willen inchecken, kunnen de maatschappijen echter niet voorzien - sommige passagiers nemen enkel handbagage mee. De maatschappijen mogen dus gerust "een facultatieve prijstoeslag voor een aanvullende dienst" aanrekenen, luidt het.Vervoer tegen de laagste prijs In zijn arrest wijst het Hof erop dat de bedrijfsmodellen van luchtvaartmaatschappijen aanzienlijk zijn veranderd doordat op steeds grotere schaal gebruik wordt gemaakt van luchtvervoer. Lowcostmaatschappijen hanteren precies een model dat is gericht op het aanbieden van vervoer tegen de laagste prijs. Voor hen zijn de gemaakte kosten voor het vervoer van bagage dan ook belangrijk omdat zij net een onderdeel zijn van de totale luchtvervoerkosten. Daarom mogen ze, indien ze dat willen, een toeslag in rekening brengen. (Belga/MS)