Londense metro rijdt binnenkort ook ’s nachts

© iStockphoto

De Londense metro gaat vanaf 19 augustus in de weekends ook ’s nachts rijden. Dat maakte de kersverse burgemeester van de Britse hoofdstad, Sadiq Khan (Labour), bekend.

De lancering van de nachtdienst, die de naam ‘Night Tube’ meekreeg, liep bijna een jaar vertraging op door protest bij de werknemers van de Londense openbaarvervoersmaatschappij TFL.

In eerste instantie geldt de nachtdienst enkel voor de lijnen ‘Central’ en ‘Victoria’, die Londen doorkruisen op de oost-west- en de noord-zuidas. Concreet zullen er op vrijdag- en zaterdagnacht metro’s rijden met een frequentie van ongeveer tien minuten. Tot nu toe rijdt de Londense metro in het weekend tot 1 uur ’s morgens en eindigt de dienst op weekdagen rond middernacht.

In de loop van de herfst wordt de ‘Night Tube’ nog verder uitgebreid met de lijnen ‘Jubilee’, ‘Northern’ en ‘Piccadilly’. Volgens een rapport van TFL zou de nieuwe nachtdienst zowat 2.000 nieuwe banen creĆ«ren.

“De Night Tube is cruciaal voor mijn plan om de Londense nachteconomie te ondersteunen en te doen groeien”, verklaarde burgemeester Khan.

Het idee voor de nachtelijke ritten komt nog van Khans voorganger Boris Johnson (Conservatives). De lancering ervan, die voorzien was op 12 september 2015, moest echter worden uitgesteld na protest van werknemers van de TFL, die zich zorgen maakten over mogelijke impact van nachtelijke ritten op hun arbeidsomstandigheden. De protesten veroorzaakten de voorbije zomer verschillende stakingen bij de Londense metro, met grote gevolgen voor het verkeer in de Britse hoofdstad.

Ondanks de vooruitgang die werd geboekt in het dossier, spreekt de secretaris-generaal van de Britse transportvakbond RMT, Mick Cash, van “grote vragen die onopgelost blijven”. Cash verwijst daarbij onder meer naar de beveiliging. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content