Ljubljana

Met zijn ongeveer 300.000 inwoners, waarvan 45.000 studenten, mag Ljubljana dan een van de kleinste hoofdsteden ter wereld zijn, toch zouden heel wat grote steden jaloers lonken naar wat de Sloveense hoofdstad allemaal te bieden heeft.

Als je bij Ljubljana denkt aan een saai, obscuur provinciehoofdstadje, dan heb je het goed mis. Met zijn ongeveer 300.000 inwoners, waarvan 45.000 studenten, mag de Sloveense hoofdstad dan een van de kleinste hoofdsteden ter wereld zijn, toch zouden heel wat grote steden jaloers lonken naar wat Ljubljana allemaal te bieden heeft.

Wat moet je zien
Geschiedenis
Eten en drinken
Shoppen
Nachtleven
Onderweg

Gelegen in het hart van Europa, is Ljubljana een industriële gemeenschap van nationaal belang die toch een rustige, groene dorpssfeer uitstraalt. Iedereen lijkt elkaar er te kennen. De open, tolerante, veilige en schone stad staat bekend als een ontmoetingsplaats voor binnen- en buitenlandse kunstenaars.

Talrijke studenten, die graag praatjes maken met buitenlandse toeristen om hun Engels wat bij te schaven, verspreiden een jonge en levendige sfeer. De vriendelijke inwoners spreken meerdere vreemde talen en reageren altijd vereerd als je hen de weg vraagt. Maar in een stad zo klein als deze en met een immer aanwezig imposant kasteel als referentiepunt, is verdwalen bijna onmogelijk.

Ljubljana bestaat nog niet zo lang. Na de verwoestende aardbeving van 1895 werd de Sloveense hoofdstad volledig heropgebouwd in de 20e eeuw. De innoverende architect JoÅ3/4e PleÄ?nik (1872-1957) ontwierp heel wat bouwwerken tijdens het Interbellum en gaf de stad een typische look tussen de vele Romeinse, middeleeuwse, barokke en Habsburgse architectuurstijlen door.

Kenmerkend voor Ljubljana is het sprookjeskasteel dat hoog boven de stad uittorent en neerkijkt op de kasseienstraatjes van het oude stadsgedeelte en de pracht van de omliggende natuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content