Literatuur onder de Spaanse zon: 5 boeken om in je valies te stoppen

© .

Van Costa’s tot Pyreneeën, van grotwoningen tot paleizen en van stevige paëlla tot moleculaire keuken, Spanje heeft alles wat een mens wil en trekt niet voor niets elk jaar miljoenen bezoekers. Ben jij er één van, dan raden we je aan deze boeken in te pakken.

In Madrid

Literatuur onder de Spaanse zon: 5 boeken om in je valies te stoppen
© .

Vertrek van Station Atocha – Ben Lerner

Amerikaanse student in Europa, het is een terugkerend thema in Engelstalige literatuur, en toch zal de debuutroman van Ben Lerner je verrassen.

De onaangename Adam Gordon leeft in Madrid van een beurs, om er een ‘research based’ gedicht te schrijven. Zijn research bestaat uit het roken van veel joints en het verkennen van de stad.

Omdat je als toerist net zo’n buitenstaander bent als Adam, is dit boek perfect gezelschap op een citytrip in Madrid.


In Barcelona

Literatuur onder de Spaanse zon: 5 boeken om in je valies te stoppen
© .

Het Beste wat een croissant kan overkomen – Pablo Tusset

De Schaduw van de Wind van Ruis Zafon, De Kathedraal van de Zee van Falcones en Colometa van Mercé Rodoreda, boeken over Barcelona zijn er genoeg.

De Stad der wonderen van Mendoza is simpelweg het beste boek dat ooit over de stad geschreven is, maar als het iets onnozeler mag, dan raden wij Het Beste wat een Croissant kan overkomen van Tusset aan.

De avonturen van Balloo Miralles die zijn liederlijke leven moet achterlaten als zijn competente broer verdwijnt, zijn soms ietwat vergezocht, maar ook oprecht grappig. Past perfect bij een bordje tapas en een cava.


Ergens met een mooi uitzicht

Literatuur onder de Spaanse zon: 5 boeken om in je valies te stoppen
© .

De Drie Bruiloften van Manolita – Almudena Grandes

804 pagina’s, daar heb je wat tijd voor nodig, maar ze zal voorbij vliegen, want Grandes is terecht een van Spanje’s populairste schrijfsters. Ze schrijft met stijl en schwung, heeft als historica het talent om je mee te voeren in de Spaanse -recente- geschiedenis en tekent personages die je vanzelf graag gaat zien.

In dit boek bevind je je in het excellente gezelschap van Manolita en haar groep vrienden, onder de dictatuur van Franco. Eentje voor wie zich onder een parasol wil parkeren om eens stevig door te lezen.

Hebt u twee weken lummeltijd, ga dan voor nog meer Grandes. Malena, over een jonge vrouw die haar plek in de wereld niet lijkt te vinden, Kleine Helden, over de bewoners van een volksbuurt in Madrid en Het IJzig Hart, over een erfenis en een onbekende jongedame die het verhaal van ene familie blootleggen.


Ergens in een klein dorp

Literatuur onder de Spaanse zon: 5 boeken om in je valies te stoppen
© .

De zoon van de accordeonist – Bernardo Atxaga

Een man die meesterlijk over emoties schrijft, die moet je koesteren. En Atxaga kan dat. In dit boek schetst hij met veel warmte de vriendschap tussen twee jongens die opgroeien in een -onbestaand- dorp in Baskenland, én meteen krijg je ook de bewogen geschiedenis van dat stuk Spanje mee.

Geen mens is een eiland, weet Atxaga, en hij schets dan ook heel mooi de impact van wat er in de wereld gebeurt op het leven van Juan met de pet.

In een land als Spanje, met een rijke, boeiende maar ook ingewikkelde geschiedenis, levert dat bloedmooie verhalen op.


Op Lanzarote

Literatuur onder de Spaanse zon: 5 boeken om in je valies te stoppen
© .

Lanzarote – Houellebecq

Als een niet nader genoemde schrijver op het Canarische eiland zijn slechte ervaringen met een sekte van zich af vrijt met twee Duitse lesbiennes, blijkt het desolate landschap van Lanzarote daar de perfecte achtergrond voor.

Toeristen, Brusselse politie-inspecteurs en Spanjaarden, SUV’s en pastoors, alles en iedereen wordt in dit boek over de kam gehaald in onversneden Houellebecq-stijl.

Omdat literatuur niet altijd vrolijk moet zijn, nietwaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content