Lieve Joris schreef het beste Nederlandstalige reisboek

De Vlaamse schrijfster Lieve Joris heeft in Nederland met haar boek “Op de vleugels van de draak” de VPRO Bob den Uyl Prijs gewonnen.

Dat is een prijs voor het beste literaire reisboek van het afgelopen kalenderjaar. Er is een bedrag van 7.500 euro aan verbonden. Dat heeft de VPRO, initiatiefnemer van de prijs, laten weten.

Joris reisde voor haar boek in het kielzog van Afrikaanse handelaars naar China om inzicht te krijgen in de relatie die zich tussen deze twee culturen ontwikkelt. Ze zocht aansluiting bij zowel Afrikanen als Chinezen. “Met haar prachtige pen geeft ze hen een stem en een gezicht”, stelde de jury.

De schrijfster maakt in haar boek “mondiale kwesties inzichtelijk en invoelbaar door de lezer een blik te gunnen in de levens van gewone mensen”, luidde het oordeel. “Met dit caleidoscopische boek slaagt ze erin te doen wat in reisboeken maar zo zelden lukt: onze horizon verbreden.”

Voor de elfde editie van de Bob den Uyl Prijs waren zes titels genomineerd, daarbij ook “De naakte perenboom” van onze landgenoot Rudi Rotthier. Hij was in 2004 de eerste laureaat van de Bob den Uyl Prijs met “De Koranroute”. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content