Leuven wil een bezoekerscentrum vestigen in het historische stadhuis

© iStockphoto

Leuven wil van het historisch stadhuis op de Grote Markt een ‘stadshuis’ maken, een bezoekerscentrum waar de toerist zowel als de Leuvenaar informatie krijgt over geschiedenis, heden en toekomst van de stad.

Dat heeft schepen Dirk Vansina (CD&V) gezegd tijdens een persontmoeting. Het historische gebouw staat grotendeels leeg sinds de verhuis van de stadsadministratie enkele jaren geleden naar een nieuw stadskantoor aan het station.

“De Leuvenaar moet in de toekomst in het stadhuis terecht kunnen voor informatie over de lopende, grote stadsontwikkelingsprojecten. Daarnaast willen we dat het gebouw voor de toerist die naar Leuven komt het vertrekpunt vormt voor zijn bezoek, voor stadswandelingen enz… Hier moet hij kunnen kennismaken met de geschiedenis van de stad en zijn toekomstplannen. In samenwerking met de KU Leuven en hoogtechnologische centra zoals IMEC willen we hierbij Leuven ook profileren als een innoverende stad”, aldus Vansina.

“We hebben aan een studiebureau opdracht gegeven om hiertoe plannen uit te werken. Dat heeft ondertussen reeds een eerste fase afgewerkt, met name hoe de bezoekerstromen doorheen het stadhuis zullen geregeld worden. In een tweede fase moet worden bepaald welke verhalen we willen vertellen. De verbouwingswerken die voor dit project nodig zijn zullen in samenspraak met Onroerend Erfgoed bepaald worden. Het is pas tijdens volgende legislatuur dat we er concreet zullen werk van maken”, aldus Vansina. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content