Legermuseum in 2016 niet langer gratis toegankelijk

© Mark Ryckaert, Wikicommons

Vanaf 5 januari vraagt het Legermuseum (officieel heet het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis) in het Jubelpark in Brussel toegangsgeld.

Dat bedraagt maximum 5 euro en mag dus democratisch genoemd worden. Er zijn ook kortingen voor bepaalde categorieën van bezoekers. De reden voor de invoering van het toegangsgeld zijn de besparingen die ook Defensie treffen. Het is het einde van een lange traditie. Meer dan honderd jaar lang moest niet betaald worden om de collecties van het leger te bezoeken.

“Sinds zijn opening in 1910 is het Legermuseum steeds gratis toegankelijk geweest”, meldt het museum in een persbericht. “De vrije toegang tot de zalen, die meer dan een eeuw lang kon worden gehandhaafd, is intussen een zeldzaam gegeven binnen de Belgische museumwereld.”

Daar komt na nieuwjaar dus verandering in “door besparingen”. De toegang bedraagt dan 5 euro voor volwassenen, maar er zijn kortingen voor bepaalde (leeftijds)categorieën. Voor sommige kaarthouders (bijv. Lerarenkaart) en voor kinderen beneden de 6 jaar blijft de toegang gratis. Op de eerste woensdag van elke maand mag je ook vanaf 13 uur gratis binnen.

Het Legermuseum is, zoals de meeste musea, op maandag gesloten. “De toegangsgelden zijn noodzakelijk om het museum draaiende te houden, de zalen te onderhouden en te vernieuwen en de collecties te verrijken en voor toekomstige generaties te vrijwaren”, aldus het Legermuseum in zijn persmededeling. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content