De luchtvaartafdeling van het Koninklijk Legermuseum in het Brusselse Jubelpark heeft vijf nieuwe vliegtuigen aan haar collectie toegevoegd.

Pronkstuk wordt een replica op ware grootte van de Voisin-Farman waarmee baron de Caters op 30 november 1908 als eerste Belg de allereerste vlucht in België maakte. Later dit jaar, vanaf eind november, komt er in het Legermuseum trouwens een tentoonstelling gewijd aan deze eerste Belgische vliegenier. Bedoeling is meer licht te werpen op de baron die eigenlijk nog weinig bekend is bij het publiek.

Andere blikvanger is een Bristol Sycamore, die na langdurige contacten met het Helicopter Museum van het Britse Weston-super-Mare geruild werd voor een Belgische Alouette II. De Sycamore is een helikopter van de eerste generatie.

België had er vroeger drie, die in de jaren '50 ingezet werden voor reddingsoperaties in het Congolese Kamina. Twee toestellen gingen in 1960 in dienstverband verloren. Het laatste werd in augustus 1960 moedwillig door de Belgen in brand gestoken om het niet in de handen van de Congolese muiters of de VN-eenheden te laten vallen.

Binnen enkele weken moet ook een Mirage F1 van de Franse luchtmacht in het Legermuseum aankomen. Het gaat om een gift van de Franse regering. Technisch is het echter een huzarenstukje om het toestel naar hier te krijgen.

Twee vliegtuigen zitten nog in restauratie: een Avro Anson, die jarenlang als verbindings- en transportvliegtuig werd ingezet en in België pas in 1953 uit circulatie verdween, en een Wesland Lysander, een vliegtuig dat een mythische status geniet omdat het door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog voor nachtelijke geheime missies gebruikt
werd.

Meer informatie

Koninklijk Legermuseum

De luchtvaartafdeling van het Koninklijk Legermuseum in het Brusselse Jubelpark heeft vijf nieuwe vliegtuigen aan haar collectie toegevoegd.Pronkstuk wordt een replica op ware grootte van de Voisin-Farman waarmee baron de Caters op 30 november 1908 als eerste Belg de allereerste vlucht in België maakte. Later dit jaar, vanaf eind november, komt er in het Legermuseum trouwens een tentoonstelling gewijd aan deze eerste Belgische vliegenier. Bedoeling is meer licht te werpen op de baron die eigenlijk nog weinig bekend is bij het publiek. Andere blikvanger is een Bristol Sycamore, die na langdurige contacten met het Helicopter Museum van het Britse Weston-super-Mare geruild werd voor een Belgische Alouette II. De Sycamore is een helikopter van de eerste generatie. België had er vroeger drie, die in de jaren '50 ingezet werden voor reddingsoperaties in het Congolese Kamina. Twee toestellen gingen in 1960 in dienstverband verloren. Het laatste werd in augustus 1960 moedwillig door de Belgen in brand gestoken om het niet in de handen van de Congolese muiters of de VN-eenheden te laten vallen. Binnen enkele weken moet ook een Mirage F1 van de Franse luchtmacht in het Legermuseum aankomen. Het gaat om een gift van de Franse regering. Technisch is het echter een huzarenstukje om het toestel naar hier te krijgen. Twee vliegtuigen zitten nog in restauratie: een Avro Anson, die jarenlang als verbindings- en transportvliegtuig werd ingezet en in België pas in 1953 uit circulatie verdween, en een Wesland Lysander, een vliegtuig dat een mythische status geniet omdat het door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog voor nachtelijke geheime missies gebruikt werd. Meer informatie Koninklijk Legermuseum