Lefkas

Lefkas, een van de grootste Ionische eilanden, staat bekend om zijn prachtige zandstranden en zijn uitstekende watersportmogelijkheden. Dit gecombineerd met een groen, bergachtig binnenland en schilderachtige dorpjes maken van een Lefkas de ideale vakantiebestemming.

Lefkas, één van de grootste Ionische eilanden, staat bekend om zijn prachtige zandstranden en zijn uitstekende watersportmogelijkheden. Dit gecombineerd met een groen, bergachtig binnenland en schilderachtige dorpjes maken van een Lefkas de ideale vakantiebestemming.

Lefkas betekent letterlijk ‘wit’ en dat verwijst naar de witte klippen op de zuidpunt van het eiland. De witte rotsen steken mooi af tegen de hemelsblauwe zee en de groene bergen in het binnenland.

Lefkas behoort samen met Corfu, Kefalonia, Ithaca, Zakynthos, Kythira, Paxos en vijf kleine eilandjes tot de Ionische eilanden, een archipel ten westen van Griekenland. De eilanden hebben met elkaar gemeen dat ze prachtige stranden bezitten, een kristalheldere zee, een bijzonder groen en bergachtig binnenland en authentieke dorpjes waar je nog heerlijk origineel Grieks kan eten.

Huwelijksgeschenk

De Ionische eilanden staan ook bekend om hun lange geschiedenis. Sommige historici beweren dat Lefkas het Ithaca is waar Homerus over schrijft en niet het huidige Ithaca. Volgens de mythologie was Lefkas in ieder geval een huwelijksgeschenk van Odysseus’ vader aan Penelope’s vader.

Lefkas wijkt in zoverre af van de overige Ionische eilanden dat het met het vasteland verbonden is via een 50 meter lange brug. In het verleden was Lefkas zelfs helemaal geen eiland. In de vijfde eeuw voor Christus groeven de bewoners zelf een kanaal omdat ze zich af wilden scheiden van het Griekse vasteland.

Lefkas werd twee keer kort achter elkaar, in 1948 en in 1953, getroffen door een zware aardbeving. Daardoor zijn er niet veel historische gebouwen meer te bewonderen op het eiland.

Ook de hoofdstad Lefkas, gebouwd rond een mooie natuurlijke haven, kreeg het zwaar te verduren. Enkel het Agia Maura, een fort in 1300 gebouwd door de Franken, bleef overeind. Ondanks de grote verwoestingen is Lefkas nog altijd een gezellige stad met een bijzondere architectuur, smalle straatjes, leuke winkeltjes, cafeetjes en terrasjes. Het strand bij Lefkas behoort tot de mooiste op het eiland.

Surfen en uitgaan

Het schilderachtige Vassiliki behoort tot de beste surfoorden in Europa. De ligging tussen twee bergen zorgt voor een uniek windsysteem, uitermate geschikt om te surfen. In de ochtend is de wind zwak, ideaal voor beginnende surfers. Na de middag waait het veel harder en wagen enkel ervaren surfers zich nog de zee op.

Nidri is het populairste plaatje op Lefkas. Het havendorpje telt slechts 800 inwoners, maar wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Het is een klein en gezellig, maar tegelijk kosmopolitisch plaatsje met een diepe, natuurlijke haven, kilometers lange zandstranden en talloze bars, restaurants, cafes en nachtclubs.

Vertoef je liever op een minder toeristische plaats, dan kan je terecht in dorpjes als Perigiali, Nikiana en Kalamatsi, één van de oudste dorpjes op het eiland met dertien windmolens en dertien kerkjes.

Een leuk uitstapje vanuit Lefkas is een boottocht naar het eilandje Scorpio dat tot de steenrijke Onassis familie behoort. Het eiland is verboden terrein, maar je kan er wel omheen varen.

Informatie
Lefkada

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content