Daar zijn onlangs beelden gemaakt van een leeuw, zo heeft de Amerikaanse ngo Panthera laten weten.

Twee camera's konden in twee weken tijd verscheidene beelden filmen van een leeuw die in het spoor van olifanten liep in weidse savannegebieden. De gebieden strekken zich van het zuidoosten van Gabon over Congo-Brazaville tot aan de Democratische Republiek Congo uit.

"De beelden zijn echt onverwacht en leveren het prachtige bewijs dat de leeuw kan overleven in Gabon", zo reageerde een enthousiaste Philipp Henschel, coördinator van het leeuwenprogramma bij Panthera. "De video's tonen dat de inspanningen van de Gabonese autoriteiten voor de bescherming van dit landschap succesvol zijn", voegde hij eraan toe. Henschel verwees naar de oprichting van het nationale park van de Batéké-plateaus in 2002.

De ontdekking gebeurde toevallig, want het Duitse instituut Max Planck had de camera's geplaatst voor een onderzoek naar chimpansees.

In de jaren '50 liep nog een groot aantal leeuwen door de hoogvlakten van Batéké. Maar aan het eind van de 20ste eeuw wees alles erop dat ze in Gabon verdwenen waren door stroperij en door de achteruitgang van hun habitat.

(Belga)

Daar zijn onlangs beelden gemaakt van een leeuw, zo heeft de Amerikaanse ngo Panthera laten weten. Twee camera's konden in twee weken tijd verscheidene beelden filmen van een leeuw die in het spoor van olifanten liep in weidse savannegebieden. De gebieden strekken zich van het zuidoosten van Gabon over Congo-Brazaville tot aan de Democratische Republiek Congo uit. "De beelden zijn echt onverwacht en leveren het prachtige bewijs dat de leeuw kan overleven in Gabon", zo reageerde een enthousiaste Philipp Henschel, coördinator van het leeuwenprogramma bij Panthera. "De video's tonen dat de inspanningen van de Gabonese autoriteiten voor de bescherming van dit landschap succesvol zijn", voegde hij eraan toe. Henschel verwees naar de oprichting van het nationale park van de Batéké-plateaus in 2002. De ontdekking gebeurde toevallig, want het Duitse instituut Max Planck had de camera's geplaatst voor een onderzoek naar chimpansees. In de jaren '50 liep nog een groot aantal leeuwen door de hoogvlakten van Batéké. Maar aan het eind van de 20ste eeuw wees alles erop dat ze in Gabon verdwenen waren door stroperij en door de achteruitgang van hun habitat.(Belga)