Langste rijdende kunstwerk ter wereld onderweg naar Brussel

© Foto Fremiot

Het langste rijdende en transformerende kunstwerk ter wereld, Noahs Train, is vanuit Parijs vertrokken naar zijn eindbestemming in Schaarbeek Station in Brussel.

De klimaattrein ‘Noahs Train’, die op 14 december in Katowice vertrok, komt op 20 februari in Schaarbeek aan.

De Trein van Noach is een initiatief van Rail Freight Forward, een coalitie van Europese spoorvrachtoperatoren en -verenigingen die de negatieve impact van het vrachtvervoer op onze planeet drastisch willen verminderen. De coalitie wil het goederenvervoer per spoor van 18 procent nu naar 30 procent verhogen tegen 2030, omdat dit macro-economisch gezien de beste oplossing voor Europese groei is.

Noahs train
Noahs train © DB Cargo/Oliver Lang

Tegen 2030 zal het globale goederenvervoer bovendien met 30 procent stijgen. Het goederenvervoer op het spoor stoot negen keer minder CO2 uit en daarom vestigt Rail Freight Forward er de aandacht op dat een modal shift een cruciale stap is voor het behalen van de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs.

Langste rijdende kunstwerk ter wereld onderweg naar Brussel
© Foto Fremiot

Het transformerende kunstwerk zag het licht op de COP 24 klimaatconferentie in Katowice, Polen. Van daaruit reisde de klimaattrein door naar Wenen, Berlijn, Parijs en binnenkort dus Brussel, het eindstation. In elke van deze steden werd het rijdende kunstwerk aangevuld met twee containers die beschilderd werden door lokale straatkunstenaars. De inspiratie voor de kunstenaars is natuurlijk de Ark van Noach, mogelijk het oudste verhaal over milieuactivisme.

Noahs Train zal na aankomst nog drie weekends te zien zijn in het station van Schaarbeek op 23-24 februari, 2-3 maart en 9-10 maart, telkens van 9 tot 18 uur.

Noahs train
Noahs train © DB Cargo/Oliver Lang

De wagons werden in Parijs beschilderd door twee Franse street artists:


Retro Graffitsm. Hij is geboren in 1974 en woont en werkt in Parijs. Hij speelt met codes, stijlen en tradities. Een autodidact en duizendpoot. Retro geeft vorm aan zijn universum via schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en installaties. Hij heeft een bijzondere voorkeur voor houtbewerking.


Benoit ‘Hobz’ Robin. Hij is geboren in 1978 in Parijs, Frankrijk. Van opleiding designer. Hij woont en werkt afwisselend in Parijs en Normandië. Zijn handelskenmerk is zijn veelzijdigheid. Deze kunstenaar is zowel beeldend kunstenaar als designer en graficus. Hobz heeft een visueel procedé ontworpen dat hij ‘inkooien’ noemt. Een handleiding die de basis vormt voor de reconstructie en de vervorming van de inhoud. Een vervorming om tot een betere herinterpretatie te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content