Langste non-stopvlucht ter wereld start eind maart

© Reuters

De langste commerciële non-stopvlucht ter wereld, tussen Dubai en Panama, gaat over anderhalve maand van start. Dat werd bekendgemaakt tijdens het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten aan Latijns-Amerika.

De nieuwe luchtvaartroute, tussen Dubai in de VAE en Panama-Stad, wordt bediend door Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij zal bijna 18 uur duren en maakt daarbij geen enkele tussenstop, goed vooral de titel van langste commerciële non-stoproute. Hij is 17 kilometer langer dan de Qantas-route tussen Sydney (Australië) en Dallas (VS).

De vlucht wordt op 31 maart in gebruik genomen. Panama wordt meteen het eerste Centraal-Amerikaanse land met een rechtstreekse verbinding met Dubai, een van de grootste luchthavens ter wereld, met verbindingen met Afrika, Azië en Europa.

Toegangspoort tot Latijns-Amerika

De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Abdullah bin Zayed al Nahyan, was de voorbije dagen op rondreis door Latijns-Amerika. Hij deed Argentinië, Colombia, Cuba, Panama en Costa Rica aan.

In Panama zette hij zijn handtekening onder de oprichting van een comité dat de economische banden tussen beide landen moet versterken. Het wordt “de juridische basis voor gemeenschappelijke investeringen, waaronder de deelname van bedrijven uit de VAE aan aanbestedingen in het vijfjarige investeringsplan van deze regering, vooral op energie- en maritiem vlak”, zei de Panamese vicepresident (en minister van Buitenlandse Zaken) Isabel de Saint Malo.

Panama wil de Latijns-Amerikaanse toegangspoort worden voor het Midden-Oosten. De Verenigde Arabische Emiraten openen daarom in 2017 een ambassade in Panama, Panama zal zijn huidige consulaat in de Golfstaat promoveren tot ambassade.

Costa Rica en Argentinië

Met Costa Rica zoeken de Verenigde Arabische Emiraten vooral samenwerking op energievlak. Costa Rica haalt bijna al zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, in de VAE heeft het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie zijn hoofdkwartier.

In Argentinië, het grootste land tijdens de rondreis van Abdullah bin Zayed al Nahyan, is de nieuwe regering via de samenwerking met de VAE vooral op zoek naar buitenlandse valuta, hogere internationale reserves en investeringen.

(Diego Arguedas Ortiz en Iralís Fragiel/IPS News)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content