La Paz wil recordkabelbaan met 1.400 cabines bouwen

Kabelbaan in La Paz © REUTERS

Met de inkomsten uit de genationaliseerde gasmaatschappij wil de Boliviaanse stad La Paz tegen 2019 de wereldwijd grootste stadskabelbaan uit de grond stampen. Naast drie bestaande lijnen komen er nog zes nieuwe bij. “We zullen dan 1.400 cabines in gebruik hebben. Dat is meer dan in eender welke andere stad”, zei de baas van het kabelbaanproject, César Luis Dockweiler, in La Paz.

Het transportnet zal dan in totaal rond de 30 kilometer omvatten. De kosten zullen rond de 450 miljoen dollar bedragen. Gondels en kabels komen uit Zwitserland, de masten uit Oostenrijk en het staal uit Duitsland. Met de drie bestaande lijnen zijn sinds 2014 al rond de 25 miljoen mensen bediend geweest.

Minder files

Het is een prestigeproject van de linkse president Evo Morales. Uitvoerder is de Oostenrijkse onderneming Doppelmayr. Het idee voor het project zonder voorgaande heeft verband met de bijzondere topografie. Het keteldal van La Paz (3.600 meter hoogte) wordt zo met de kilometers verder gelegen miljoenenstad El Alto op Altiplano (4.000 meter) verbonden. Vele mensen wonen in El Alto, maar werken in La Paz. Door de kabelbaan brengen ze minder tijd door in de files. Gebruikers spreken van meer dan een uur tijdwinst per dag. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content