Uit metingen die de Vlaams Milieumaatschappij (VMM) vorig jaar uitvoerde, blijkt de kwaliteit van het water in 29 van de 42 zwemzones uitstekend. De dertien overige zones hadden een goede kwaliteit. Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) vroeg de cijfers op bij minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

De VMM meet in het zwemseizoen voortdurend de kwaliteit van het zwemwater aan zee en in zwemvijvers in het binnenland. Ze afficheert die kwaliteit en bezorgt op het einde van het jaar een syntheserapport aan Europa.

De 29 zwemzones met een uitstekende kwaliteit kunnen volgens Vandaele in aanmerking komen om een "Blauwe Vlag" te hijsen, een kwaliteitslabel voor jachthavens, stranden en zwemvijvers dat aangeeft dat de plaats in kwestie goed scoort op waterkwaliteit, milieuzorg en -educatie en veiligheid. Dat label is een jaar geldig en moet dus telkens opnieuw worden "verdiend".

In het verleden haalden een aantal zwemzones aan de kust al een Blauwe Vlag, maar uit onvrede met de manier van beoordelen, beslisten de kustgemeenten solidair om niet meer mee te dingen naar het label. In 2014 waren er in Vlaanderen 17 Blauwe Vlaggen: 8 jachthavens en 9 zwemstranden in het binnenland.

"Door de verbetering van de zwemwaterkwaliteit enerzijds, en door de gewijzigde manier van beoordeling van en rapportering over de kwaliteit van het zwemwater anderzijds, zou het vandaag wellicht makkelijker zijn voor strandzones om een Blauwe Vlag te krijgen en te behouden.

De aanwezigheid van een Blauwe Vlag op de stranden wordt door sommige buitenlandse toeristen, bijvoorbeeld Duitsers en Nederlanders, erg op prijs gesteld. Maar het blijft natuurlijk lastig voor een kustgemeente als bepaalde van haar zwemzones wel een Blauwe Vlag krijgen en andere niet", zegt Vandaele.

(Belga)

Uit metingen die de Vlaams Milieumaatschappij (VMM) vorig jaar uitvoerde, blijkt de kwaliteit van het water in 29 van de 42 zwemzones uitstekend. De dertien overige zones hadden een goede kwaliteit. Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) vroeg de cijfers op bij minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).De VMM meet in het zwemseizoen voortdurend de kwaliteit van het zwemwater aan zee en in zwemvijvers in het binnenland. Ze afficheert die kwaliteit en bezorgt op het einde van het jaar een syntheserapport aan Europa. De 29 zwemzones met een uitstekende kwaliteit kunnen volgens Vandaele in aanmerking komen om een "Blauwe Vlag" te hijsen, een kwaliteitslabel voor jachthavens, stranden en zwemvijvers dat aangeeft dat de plaats in kwestie goed scoort op waterkwaliteit, milieuzorg en -educatie en veiligheid. Dat label is een jaar geldig en moet dus telkens opnieuw worden "verdiend". In het verleden haalden een aantal zwemzones aan de kust al een Blauwe Vlag, maar uit onvrede met de manier van beoordelen, beslisten de kustgemeenten solidair om niet meer mee te dingen naar het label. In 2014 waren er in Vlaanderen 17 Blauwe Vlaggen: 8 jachthavens en 9 zwemstranden in het binnenland. "Door de verbetering van de zwemwaterkwaliteit enerzijds, en door de gewijzigde manier van beoordeling van en rapportering over de kwaliteit van het zwemwater anderzijds, zou het vandaag wellicht makkelijker zijn voor strandzones om een Blauwe Vlag te krijgen en te behouden. De aanwezigheid van een Blauwe Vlag op de stranden wordt door sommige buitenlandse toeristen, bijvoorbeeld Duitsers en Nederlanders, erg op prijs gesteld. Maar het blijft natuurlijk lastig voor een kustgemeente als bepaalde van haar zwemzones wel een Blauwe Vlag krijgen en andere niet", zegt Vandaele. (Belga)