Kunstmuseum Bern neemt omstreden collectie van Gurlitt aan

© Reuters

Een Zwitsers museum heeft maandag laten weten dat het een kostbare collectie nagelaten door de Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt zal aanvaarden.

Dat heeft de directeur van het museum, Christoph Schäublin, in Berlijn meegedeeld. De vader van Cornelius Gurlitt bouwde een aanzienlijke privécollectie op voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Kunstmuseum in Bern zei dat doeken van de collectie, waarvan vermoed werd dat ze door de nazi’s als “entartete” belasterde kunst waren geroofd van Joodse eigenaars, in Duitsland zullen blijven omdat de autoriteiten nog bezig zijn naar de rechtmatige eigenaars te zoeken. Het Zwitserse museum had een jaar nodig om de vele kunstwerken in kaart te brengen.

De autoriteiten namen 1.280 kunstwerken in beslag in het appartement van Gurlitt in München in 2012 na een controle van zijn belastingaangifte.

Gurlitt, die in mei van dit jaar overleed en de werken verborgen hield voor het grote publiek, liet de collectie na aan het museum in 2014. Zijn verzameling omvat meer dan 1.500 doeken, waaronder waardevolle werken van onder meer Matisse, Picasso, Renoir en Monet.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content