Kunst aan de kust: heerlijk mijmeren bij een beeld van Antony Gormley

© Wouter Van Vaerenbergh
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Er valt heel wat te proeven, beleven en ontdekken deze maanden. Van pop-upzomerbar tot restaurant over museum: hier vind je ons deze zomer.

Op het uiteinde van de laatste golfbreker van Knokke-Heist, net voor het Zwin, tuurt een smalle, gestileerde schim naar de golven. Gebiologeerd door de grootsheid van de zee. Het is een werk van Antony Gormley. De Britse kunstenaar raakte bekend met zijn 20 meter hoge en 54 meter brede Angel of the North (niet te verwarren met de King of the North uit Gameof Thrones) die langs de autosnelweg in Gateshead, Engeland opduikt. Hij ontving een Turner Prize en werd door de Britse koningin gelauwerd met een Order of the British Empire.

De 1,91 meter hoge, gietijzeren sculptuur is alleen bij laagtij te zien.

Het beeld aan onze kust maakt deel uit van een reeks van honderd sculpturen die onder de naam Another Time over de hele wereld opduiken. Honderd anderen staan gegroepeerd op de Crosby Beach in Liverpool.

De figuur is niet het enige kunstwerk dat op het strand van Knokke staat – onder andere Tomorrow’s Man Made by the Sea van Catherine François, ter hoogte van de Bréarstraat, of de Reddersstoel van Kris Martin, op het Albertstrand, waren het voor – maar wel de minst bekende. Dat is te wijten aan de Noordzee. De 1,91 meter hoge, gietijzeren sculptuur is namelijk alleen bij laagtij te zien, wat volgens de lokale kranten af en toe onrust uitlokt bij dagtoeristen en wandelaars die het beeld verwarren met een drenkeling.

Volgens de petite histoire vroeg een verwoed kunstverzamelaar het gemeentebestuur de toelating om het beeld op de golfbreker te mogen plaatsen. De voortuin van de anonieme mecenas, van wie vermoed wordt dat hij in een van de appartementen van de luxueuze Finis Terrae woont, lijkt door de ingreep oneindig. Met als voordeel dat je er als voorbijganger evenveel van kunt genieten.

Het beeld Another Time XVI van Antony Gormley is vrij toegankelijk voor het publiek, maar alleen bij laagtij volledig te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content