Krugerpark doodt 350 nijlpaarden en buffels

© iStockphoto

De rangers van het Krugerpark hebben de opdracht gekregen om 350 nijlpaarden en buffels te doden. Deze maatregel moet andere dieren redden van de droogte, de ergste sinds 35 jaar in Zuid-Afrika.

Het wereldberoemde Kruger National Park haalt regelmatig het nieuws omdat het een geliefd doelwit is voor stropers.

Deze week zijn het niet de stropers die ervoor verantwoordelijk zijn dat honderden dieren de dood vinden, maar de parkwachters zelf.

Omdat Zuid-Afrika kampt met de ergste droogte in 35 jaar, hebben verantwoordelijken van het Krugerpark opdracht gegeven om de populaties van de grootste grazers uit te dunnen. Ze hopen op die manier te voorkomen dat duizenden andere dieren zullen sterven van dorst.

Soort niet in gevaar

Het Krugerpark telt een populatie van 7500 nijlpaarden en 47.000 buffels. Beide soorten zitten volgens officiële cijfers van het park op hun hoogste aantal ooit. Enkele honderden van de dieren afschieten, zal met andere woorden de soort niet in gevaar brengen, maar er anderzijds wel voor zorgen dat de watervoorzieningen en graslanden van het park minder onder druk komen te staan.

Met deze drastische maatregel wil het Krugerpark een massale sterfte vermijden als gevolg van water- en voedseltekort zoals in de vroege jaren 1990 het geval was. Toen leidde een lange periode zonder regen ertoe dat de buffel- en nijlpaardenpopulatie met de helft afnam.

De dieren zullen in eerste instantie gedood worden in de meest “kwetsbare delen” van het park, zoals in de buurt van de kleinste poelen waar nijlpaarden samentroepen en er het schaarse water vervuilen met hun uitwerpselen zodat het niet meer drinkbaar is voor andere dieren.

Het vlees van de gedode dieren zal verdeeld worden onder de armste gemeenschappen die aan de grens van het park wonen. Het Kruger National Park is 20.000 vierkante kilometer groot. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content