Kroatië

© iStockphoto

Het gevarieerde landschap van Kroatie brengt voor elke toerist talloze mogelijkheden met zich mee. Een prachtige natuur, een uitdagend gebergte, de zinderende kust, de verscholen eilanden en natuurlijk de bruisende steden: Kroatie biedt voor ieder wat wils.

Het gevarieerde landschap van Kroatië brengt voor elke toerist talloze mogelijkheden met zich mee. Een prachtige natuur, een uitdagend gebergte, de zinderende kust, de verscholen eilanden en natuurlijk de bruisende steden: Kroatië biedt voor ieder wat wils.

Bezienswaardigheden
Istrië
Dubrovnik
Algemene informatie
Praktische informatie

Kroatië staat natuurlijk vooral bekend om de prachtige kust en haar vele eilanden. De binnenlanden van Kroatië kennen echter minstens zoveel verborgen schatten. Zo liggen in het westen de hooglanden van Gorski Kotar, met uitgestrekte bossen, heldere meren en talloze grotten. Alleen al in Mrkopalj en Ravna Gora bevindt zich een netwerk van wel 300 kilometer aan fietsroutes.

Daarnaast leent deze regio zich uitermate goed voor wandelen, rafting, kanoën, klimmen en speleologie. Onaangetaste natuur vindt met ook in de oostelijke provincie Slavonië, waar vooral het agrotoerisme, de talloze vismogelijkheden en de vele culinaire geneugten absoluut de moeite waard zijn, net als de barokke stadjes met hun statige forten. Ook de Dinaric Alpen in Dalmatië zijn een aanrader voor de natuurliefhebber vanwege de talloze wandelmogelijkheden en spannende grotten.

Cultuur en historie, dat is wat de steden van Kroatië uitstralen, maar ook feestelijke festivals en gezellig entertainment. De hoofdstad Zagreb is een van deze bruisende steden en tevens een van de oudste universiteitssteden van Europa. Een continentale en mediterrane mix van lifestyles met een overvloed aan cultureel aanbod.

Op korte afstand van Zagreb zijn de vele indrukwekkende barokke en renaissance kastelen en forten te vinden. Ook het wervelende Split met haar eigen filmfestival en het sprookjesachtige Dubrovnik zijn absoluut de moeite waard. De oude binnenstad van Dubrovnik is zelfs uitgeroepen tot beschermd erfgoed door Unesco.

De Kroatische kust met de 1185 eilanden is een waar paradijs voor watersportliefhebbers. Voor zeilers is er altijd wind en de jachthavens zijn uitstekend uitgerust. Het aanleggen in een van de vele havenstadjes met de goede en sfeervolle restaurants is een waar feest.

De onderwaterwereld is een lust voor het oog en trekt dan ook jaarlijks vele duikers en snorkelaars. Daarnaast zijn er eindeloze kiezel- en zandstranden voor de onverzadigbare zonaanbidder. Een duik in de zee voor de nodige verkoeling is een lust vanwege het kraakheldere water.

Van de in totaal 1185 eilanden is er maar een aantal, zoals Krk, Hvar en Brac bekend bij het grote publiek. Daarnaast zijn er vele eilanden waar de Kroaten zelf vakantie vieren en waar de ferry maar een keer per week langskomt. Juist deze eilanden zijn de moeite waard om ontdekt te worden omdat hier het traditionele eilandleven nog steeds tastbaar is en waar onthaasten en relaxen onontkoombaar is.

De eilandjes Rag, Pag en Mljet zijn tot beschermd gebied verklaard, net als de eilandengroepen Brijuni en Kornati. Slechts 50 eilanden zijn overigens bewoond, wat betekent dat de avontuurlijke toerist zich zowaar nog kan verschuilen op een heus onbewoond eiland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content