Kozakken te paard trekken naar Parijs

© Reuters

Een twintigtal Russische kozakken is in de voetsporen van hun voorvaderen die in 1812 Napoleon achtervolgden te paard vertrokken vanuit Moskou naar Parijs.

Een twintigtal Russische kozakken is zondag te paard vertrokken vanuit Moskou voor een tocht van 2.500 kilometer richting Parijs.

Ze treden daarmee in de voetsporen van hun voorvaderen die in 1812 Napoleon achtervolgden na zijn veldtocht in Rusland.

De tocht die de 23 kozakken ondernemen, leidt hen door Rusland, Wit-Rusland, Polen, Litouwen, Duitsland en Frankrijk.

De nederlaag van Napoleon

Het evenement wordt georganiseerd naar aanleiding van de festiviteiten voor de tweehonderdste verjaardag van de mislukte veldtocht van Napoleon, ingeleid bij de Slag bij Borodino op 7 september 1812.

De Franse keizer was enkele maanden eerder Rusland binnengevallen. In september raakte hij tot in Moskou, maar tsaar Alexander I capituleerde niet. In oktober werd Napoleon gedwongen tot een rampzalige terugtocht.

Op de hielen gezeten door de Russische troepen, onder wie een bataljon kozakken, en gehinderd door de extreme koude, wordt het leger van Napoleon in november overwonnen bij de oversteek van de

rivier Berezina (Wit-Rusland).

Tocht voor de vrede

De kozakken te paard hopen tegen midden oktober in Fontainebleau, bij Parijs, aan te komen, waar Napoleon in 1814 werd afgezet.

“Het is een tocht voor de vrede, ter herinnering van iedereen die gevallen is tijdens de oorlog” tussen 1812 en 1814, zeggen de organisatoren. Onderweg zullen de kozakken bloemen neerleggen bij de graven van Russische, Franse en Poolse strijders. De tocht werd gefinancierd dankzij donaties en sponsoring. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content