Koralen op Maldiven verbleken massaal

© iStockphoto

Ongeveer 60 procent van de koraalriffen voor de kust van de Maldiven is verbleekt. Op sommige plaatsen gaat het zelfs om 90 procent.

De grote boosdoener is het weerfenomeen El Niño, zo blijkt uit een nieuw onderzoek waarvan de International Union for Conservation of Nature (IUCN) de resultaten maandag heeft bekendgemaakt.

El Niño doet de temperatuur van de oceanen opwarmen. Dit jaar steeg de watertemperatuur soms boven de dertig graden. Daardoor stoten de koralen algen af, verliezen ze hun kleur en sterven ze af. Ze kunnen zich enkel regenereren als er algen overleven of er zich nieuwe algen vestigen. Het hangt van de soort af hoeveel tijd er nodig om de koralen te doen opleven.

Het afsterven van de koralen op de Maldiven is volgens de IUCN bij alle waargenomen riffen al begonnen en kan zich nog versnellen. De uitgestrekte eilandengroep in de Indische Oceaan is goed voor 3 procent van alle koraalriffen ter wereld. De onderzoekers noemen de klimaatverandering als hoofdoorzaak en wijzen tegelijk op de lokale milieu-impact van baggeren, zandsuppletie en overbevissing.

In mei hebben wetenschappers van de Australische James Cook-universiteit nog alarm geslagen over de verwoestende gevolgen van de koraalverbleking aan het Great Barrier Reef. Ongeveer 93 procent van het koraal zou daardoor zijn aangetast. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content