Koraalriffen in topconditie ontdekt

© iStockphoto

Wetenschappers hebben vijftien ‘bright spots’ ontdekt, koraalriffen waar het mariene leven tegen alle verwachtingen in floreert.

In een van de grootste studies in haar soort onderzochten wetenschappers 6000 riffen in 46 landen. Ze ontdekten vijftien bright spots, plekken waar, tegen alle verwachtingen in, veel meer vissen zwemmen dan werd aangenomen.

Overbevissing

De studie in Nature wil blootleggen waarom deze riffen gezonder zijn dan verwacht en welke lessen daaruit getrokken kunnen worden met het oog op de conservatie van koraalriffen.

“Gezien het grote probleem van overbevissing waren we werkelijk verrast toen we deze plekken ontdekten”, zegt hoofdauteur Josh Cinner van het Centrum voor Koraalrifstudies aan de James Cook University in Queensland (Australië). “Er waren veel meer vissen dan verwacht, rekening houdend met de invloed van het aantal kustbewoners, de armoede van die mensen en de slechte milieucondities die er heersen.”

Lokale betrokkenheid

Bij de studie waren 39 wetenschappers betrokken van 34 verschillende universiteiten en natuurbehoudsorganisaties. Onder hen ook drie medewerkers van het prestigieuze Centrum voor Oceaanstudies van Stanford University.

“Bepaalde patronen op deze plekken leren ons waarom sommige riffen het wel goed doen en andere niet. Deze kennis kan ons helpen om koraalriffen naar hun meest veerkrachtige toestand te begeleiden”, stelt het rapport.

De wetenschappers konden bepaalde eigenschappen identificeren die de staat van een rif positief beïnvloeden.

“De meeste bright spots beschikten over sterke lokale betrokkenheid op het vlak van het management, sterke lokale eigendomsrechten en een meer traditionele managementstijl”, zegt Christina Hicks van Lancaster University.

Dark spots

Naast de bright spots ontdekten de wetenschappers ook 35 ‘dark spots’, plekken die er slechter aan toe waren dan verwacht.

“Ook de dark spots hebben enkele karakteristieke eigenschappen: ze zijn allemaal overbevist en bevinden zich in de nabijheid van vriescentrales waar gemakkelijk een voorraad vis kan aangelegd worden en van waaruit verder verscheept kan worden naar de markt”, zegt Hicks.

De bright spots werden gevonden in de nabijheid van de Salomonseilanden, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Kiribati. De auteurs schrijven in hun rapport dat de bright spots “naast hoop ook oplossingen brengen die op bredere schaal kunnen worden ingezet in de strijd tegen de ondergang van ’s werelds grootste koraalriffen.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content