Koopjes op Spaanse woningmarkt door crisis

Tweede huizen in Spanje staan voor spectaculaire lage prijzen te koop, vaak voor 20 tot 40 procent onder de oorspronkelijke vraagprijs.

Duizenden Britse pensionado’s kunnen de lasten niet langer dragen, nu hun vermogen en oudedagsvoorziening in korte tijd bijna een derde in waarde zijn gedaald. Toen zij hun tweede woning onder de Spaanse zon kochten, stond het pond nog op 1,40 euro. Nu staat de Britse munt ongeveer gelijk aan de euro. Ze zijn vaak al blij als ze de koopsom in ponden terugkrijgen.

Prijzen gekelderd
Wie al langer droomde van een plek onder de Spaanse zon en enig eigen vermogen heeft, moet dit jaar zijn kans grijpen, adviseren de makelaars aan de Costa’s. De huizenprijzen zijn vooral de afgelopen acht jaar sterk gestegen, soms anderhalf tot twee keer boven het niveau van de vorige eeuw.

Doordat de economie in Groot-Brittannië floreerde en het pond zeer krachtig stond, dreven de koopgrage Britten de prijzen in Spanje enorm op. Nu zij het niet meer kunnen bolwerken, zijn de prijzen gekelderd en ontstaan er dus buitenkansjes voor degenen die een vermogen of pensioen in euro’s hebben.

Tegen bouwkosten
Hoewel ze tegenwoordig voldoen aan de hoogste Europese kwaliteitseisen, gaan ook nieuwe woningen in Spanje nu voor zeer lage prijzen van de hand. Dat komt doordat het aanbod is gestegen en de vraag enorm is gedaald.

Bovendien zijn de Spaanse banken, die met hypotheekplafonds van 50 tot hooguit 70 procent van de koopsom toch al conservatief waren, nog terughoudender geworden met het verstrekken van hypothecaire leningen.

Gevolg daarvan is dat aannemers en projectontwikkelaars hun objecten te koop zetten tegen de bouwkosten of nog minder, veelal om zo een faillissement af te wenden. Veel bouwers gaan niettemin op de fles.

Second Home International
Van 13 tot 15 maart vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de Second Home International beurs plaats. Deze beurs voor tweede woningen in het buitenland biedt volop informatie voor wie overweegt een tweede huis te kopen.

Aanbieders van tweede huizen in Spanje zijn onder anderen: E&R Costa Blanca Homes, Casa las Dunas, Marjal International, OLE International, CdM International Homes, Manny mi Casa en Meg van Amstel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content