Koninklijke serres van Laken gaan weer open

Koninklijke Serres

De koninklijke serres van Laken gaan zijn weer geopend voor het publiek.

Het is een jaarlijkse gewoonte dat de bloemenpracht in de lente drie weken lang te bezoeken is. Michel Dekens, de verantwoordelijke van het domein in Laken, legt uit wat er allemaal te zien is. ‘Eerst en vooral zijn er natuurlijk de serres zelf, gebouwd toen Leopold II koning was, door zijn architect Alphonse Balat. De afmetingen zijn gigantisch: anderhalve hectare oppervlakte, met een oppervlakte van 2,5 hectare wat de beglazing betreft. Er ligt 700 meter tussen het verste punt en het kasteel. Dus vooreerst is er die architectuur te bewonderen, maar daarnaast natuurlijk ook de uitzonderlijke vegetatie. Zo zijn er nog een behoorlijk aantal planten die aangebracht werden onder Leopold II, onder andere een deel van de uitzonderlijke collectie van de driehonderd camelia’s die we hier hebben.’

Koninklijke Serres
Koninklijke Serres© Belga

Vijftien tuinmannen zijn het hele jaar door voltijds met het onderhoud bezig en de laatste weken voor de opening van de serres heel intensief. Vorig jaar kwamen er 113.000 bezoekers langs.

Personen met een beperkte mobiliteit zijn alle dagen welkom om een korter parcours te volgen, maar er wordt aangeraden dat zij op dinsdag 7 mei komen. Die dag wordt het parcours aangepast en uitgebreid voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht te been zijn.

De toegang kost 2,5 euro en is gratis voor hen die onder de achttien zijn. De openingstijden zijn meestal van 9u30 tot 15u30 en ’s avonds van 20u tot 21u30. ’s Vrijdags zijn de serres in de voormiddag niet open en op maandag blijft alles de hele dag gesloten. De laatste bezoekdag is vrijdag 10 mei. Alle uren en andere info is na te kijken op monarchie.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content