Koffer meenemen soms duurder dan het vliegticket

© iStockphoto

De meeste luchtvaartmaatschappijen rekenen tegenwoordig extra kosten voor het vervoeren van ruimbagage. De tarieven hiervan lopen sterk uiteen. Soms is het inchecken van een koffer zelfs duurder dan het vliegticket zelf. Dat blijkt uit onderzoek van Tix.nl.

Uit een onderzoek van vliegticketwebsite Tix.nl blijkt dat de tarieven voor het meenemen van ruimbagage sterk variëren per luchtvaartmaatschappij. Het verschil kan oplopen tot 51 euro per koffer. Omdat deze bijkomende kosten in sommige gevallen variabel zijn, worden de vliegtickettarieven bovendien een stuk ondoorzichtiger.

Dure koffers bij prijsvechters

Airberlin en Lufthansa zijn de enige airlines waarbij je – in de klasse Economy Classic – gratis een koffer mee mag nemen. Ook TUIfly is goedkoop, met een tarief van Euro15 voor een koffer van 22 kilo. Bij lowcostairline Easyjet kan het meenemen van eenzelfde koffer 51 euro kosten, al is dit bedrag afhankelijk van de route.

Ook bij prijsvechters Wizzair en Ryanair is ruimbagage relatief duur, met tarieven die kunnen oplopen tot respectievelijk 48 en 50 euro. Daarmee kan het inchecken van een koffer duurder uitvallen dan het vliegticket zelf.

Variabele kosten

Vijf van de twaalf onderzochte airlines rekenen een variabel tarief voor een koffer, wat vergelijken aanzienlijk bemoeilijkt. Bij Ryanair is dit nog relatief duidelijk omdat zij verschillende tarieven hanteren voor vluchten van meer of minder dan drie uur.

Bij Easyjet, Transavia en Vueling is het vergelijken minder eenvoudig. De extra kosten worden pas tijdens het boeken duidelijk. De grootste verschillen zijn er echter bij Wizzair, waar het seizoen en de route bepalen of het vervoeren van een koffer 15 euro of 48 euro kost, of ergens daar tussenin.

Koffer te zwaar? Bijbetalen!

Als een koffer bij het inchecken zwaarder blijkt dan het gereserveerde gewicht, dan moet je bij alle airlines bijbetalen. Bij de helft van de onderzochte airlines is dit een vast bedrag, variërend van 20 (Wizzair) tot 55 euro bij KLM.

Sommige airlines hanteren een variabel tarief. TUIfly is daarin het meest schappelijk, met een tarief van 5 euro per 5 kilo en een vast bedrag van 10 euro. Bij Easyjet ben je aanzienlijk duurder uit. Daar betaal je 14 euro per kilo overgewicht, maar dit is enkel per 3 kilo af te nemen. Voor vier kilo overgewicht rekent TUIfly dus 15 euro, maar bij Easyjet kost dit Euro84. Het bijboeken van een extra koffer is dan goedkoper.

Een overzicht met de regels en kosten van twaalf van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen binnen Europa is te vinden op de website van Tix.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content