Knack Weekend Barcelona

Knack Weekend leidt u door Barcelona. In de winkels vanaf woensdag.

Barcelona, maak je mooi! Dat was de slogan van de stad sinds de Olympische Spelen van 1992. En daar heeft ze zich ook aan gehouden! Maar het is een caleidoscopische schoonheid. Een grillig uitziende kathedraal waaraan reeds gebouwd wordt sinds de 19de eeuw en die voortdurend in de steigers staat. Daartegenover een veelkleurige, kegelvormige hightechtoren. Er dichtbij kijkt een zakenwijk aan de olympische haven uit over de stranden, verlangend naar het einde van de werkdag.

In het noorden een bescheiden wijk met de ziel van een dorp, Gràcia, met haar steegjes en pleintjes. Wat verderop weer de brede, rechte lanen van het gedurfde stedenbouwkundige plan van ene Cerdà. In het zuiden aarzelt La Barceloneta tussen de oude gewoonte om te keuvelen op de stoep en de zin om de rollerblades aan te trekken voor een sportief uitje. In de vroegere rosse buurt zijn nu centra voor hedendaagse kunst te vinden die de geest prikkelen.

Plekken, inwoners, gewoonten… Al die contrasten inspireerden de zonen van de streek – Salvador Dalí, Juan Miró, Manuel Vázquez Montalbán, Carlos Ruiz Zafón… – en zij die alleen maar op doorreis waren, zoals Picasso, Eduardo Mendoza, Théophile Gautier, Paul Morand… .

Een vrolijke, bruisende stad ondanks de wonden van de geschiedenis en een soms te geforceerde modernisering, met name voor de Olympische Spelen.

Knack Weekend ‘Barcelona’ ligt vanaf woensdag 14 oktober in de winkels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content