Klinkaartroute is de Antwerpse wandeling van het jaar

Elk jaar organiseert Toerisme Provincie Antwerpen een verkiezing van de wandelroute van het jaar. Dit keer kreeg de Klinkaartroute in Niel en Boom de meeste stemmen.

De Klinkaartroute vertelt het verhaal van de Rupelstreek. Zo maak je kennis met de harde arbeid in de vroegere steenbakkerijen. Tegelijk ontdek je hoe de streek haar erfgoed koestert en hoe de natuur volop nieuwe kansen krijgt in de oude kleiputten.

Op je pad liggen twee quasi authentieke steenbakkersgehuchten aan de oevers van de Rupel: Hellegat en Noeveren. Je stapt langs steenovens, droogloodsen, kleibaggers, arbeidershuisjes en meesterwoningen.

Klinkaartroute is de Antwerpse wandeling van het jaar
© Toerisme Provincie Antwerpen

Ook in de natuurgebieden is het steenbakkersverleden nooit ver weg. Zo was Walenhoek vroeger een kleiputtencomplex, vandaag een aangenaam wandelgebied met fotogenieke vijvers.

Wandeling wordt toeristisch uitje

De Klinkaartroute in Niel en Boom biedt méér dan puur wandelplezier. Op de Belgicawerf zie je hoe de replica van het legendarische schip van poolreiziger de Gerlache vordert. In de steenbakkersdorpen nemen infoborden met foto’s je mee terug in de tijd. In sfeervolle cafés als ‘Koophandel’ of ‘In Den D’Rupel’ geniet je van een Klinkaart, het lokale bier. Al die verrassende extraatjes maken de wandeling zo bijzonder.

Praktisch

De Klinkaartroute combineert een dorpswandeling door Niel en Boom (8 km) met een lus in natuurgebied Walenhoek (3,5 km).

Beide starten aan Natuur.huis De Paardenstal, Boomsestraat 221, 2845 Niel.

Onderweg volg je de rechthoekige, rood-witte borden van wandelnetwerk Rivierenland.

Download de wandelfiche van de Klinkaartroute op www.scheldeland.be/klinkaartroute.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content