Kunst en cultuur, muziek en bloemen, een unieke sfeer vol uitbundigheid en levensvreugde. In Keulen vindt u alles wat een toeristenhartje begeert.

Kunst en cultuur, muziek en bloemen, een unieke sfeer vol uitbundigheid en levensvreugde. In Keulen vindt u alles wat een toeristenhartje begeert.

München is de stad van het bier, Frankfurt het zakencentrum en Berlijn staat garant voor prachtige gotische en Romaanse architectuur. Maar Keulen? Alleen kenners weten het: in Keulen vind je al deze zaken verenigd. De bescheidenheid en afkeer voor het opzichtige gaan er hand in hand met een aanstekelijke uitbundigheid.

Tijdens de zomermaanden is het zalig kuieren in de binnenstad waar het caféleven volop bloeit. In de parken weerklinkt het gelach van kinderen en geven muzikanten uit de meest diverse landen het beste van zichzelf. Later op het jaar komen de mensen vooral naar de parken om er de mooie herfsttinten te bekijken.

Dan begint ook het lange aftellen tot Kerstmis, onder meer met de vermaarde kerstmarkt vlakbij de Dom, die vier weken voor het heilige feest van start gaat. Snoepjes voor de kinderen, glazen warme wijn of ‘Weihnachtstee’ (kerstmisthee) voor de volwassenen: ook hier wordt de bezoeker uitgebreid verwend.

De bekendste bezienswaardigheid in Keulen is vanzelfsprekend de kathedraal, der Kölner Dom. Dit reusachtige en fascinerende bouwwerk met eindeloos ogende torenspitsen werd gebouwd in hooggotische stijl. Er waren 10 eeuwen nodig om het af te werken, van 870 tot 1880, en de originele plannen van de voorgevel vulden meer dan 4 meter perkament.

De gigantische structuur met een hoogte van 157,37 meter kan je van heinde en ver zien. Beklim de torens voor een spectaculair panorama van de stad en mis de prachtige vloermozaïeken niet. De hele stad is trouwens een pretpark voor liefhebbers van kerkelijk architectuur: 12 Romaanse kerken zijn in oude stratenstructuur verweven.

Keulen telt 37 musea, waaronder de Rautenstrauch-Joest, waar je een prachtige collectie niet-Europese kunst vindt, en de Schnutgen, met werken uit de Middeleeuwen. Het Imhoff-Stollwerck Museum is een must voor chocoladeverslaafden.

Het Wallraf Richartzmuseum behoort tot de belangrijkste van Europa en herbergt de oudste collectie kunst in de stad. Je ontdekt er zowel schilderijen van Franse impressionisten als van Hollandse meesters.

Vooral de oude stad langs de Rijn maakt de charme van Keulen uit. In straten geplaveid met kinderkopjes wandel je langs statige oude gebouwen waarin cafés, kleine winkeltjes en koffiehuizen zijn ondergebracht. In het Rheinpark langs de rivier is het zalig toeven. Hier vind je thermale openluchtbaden, ontspannend en therapeutisch, en voor wie van actie houdt, is er een kabelbaan die over de rivier loopt.

Ten slotte pronkt Keulen ook met zijn Zoölogische Tuin. Duitslands derde oudste dierentuin bezit de grootste collectie maki’s (halfapen met vossensnuit) ter wereld, die allemaal in de zoo geboren zijn.

Kortom, voor wie de naam Keulen associeert met de Dom of ‘Eau de Cologne’ heeft deze veelzijdige stad een massa verrassingen in petto.

Bron: Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content