Kerstvakantie valt mogelijk in het water door de algemene staking

© Belga

Traditioneel vertrekken de donderdag voor het kerstweekend veel mensen op vakantie. Door de algemene staking zou die vakantie dit jaar wel eens in het water kunnen vallen.

Volgens Erwin De Deyn, voorzitter van de BBTK (Belgische vakbond voor bedienden, technici en kaders), zal donderdag het volledige personeel van Belgocontrol dat verantwoordelijk is voor de luchtverkeersleiding staken. Daardoor zullen ook de piloten, de cabine crew en het grondpersoneel hun werk niet kunnen doen.

Volgens De Deyn is de stakingsbereidheid onder de piloten en de cabine crew overigens toch al groot omdat ook zij rechtstreeks geraakt worden door het pensioenakkoord.

Ook Marijke Persoone van ACV-Aviation verwacht donderdag problemen op de luchthaven: “Als minister Van Quickenborne niet snel ernstig overleg met de vakbonden opstart, dan kunnen we de vluchten tijdens de kerstperiode niet meer garanderen. De boosheid onder de mensen is bijzonder groot.”

Volgens Persoone zijn er ook signalen dat de brandweer op de

luchthaven en luchtverkeersleider Belgocontrol stakingsacties plannen. In dat geval gaat heel Brussels Airport plat, zo luidt het. “Bij

luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines ent de boosheid zich bovendien op de frustraties door de interne herstructurering.”

Problemen nog niet te voorzien

Jan Van der Cruysse, media relations manager van Brussels Airport, vindt het nog te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen of er donderdag vluchten geannuleerd zullen worden. Hij verwacht donderdag wel problemen, maar de omvang is nu nog niet te overzien. Het is de vraag hoe groot de stakingsbereidheid zal zijn en ook is nog niet duidelijk of buitenlandse vliegmaatschappijen uit voorzorg vluchten gaan annuleren.

Gelukkig voor de vele vakantievierders zal de staking maar één dag duren en dat valt vaak nog wel zonder hele grote problemen te overbruggen, zegt Van der Cruysse. Hij raadt passagiers aan de vluchtinformatie van de luchthaven goed in de gaten te houden. Morgen zal er waarschijnlijk meer duidelijkheid zijn. (MS)

Lees ook: Het land ligt plat: wat mag u donderdag verwachten?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content