Kasteel van Horst opent opnieuw de deuren

© Alessia Tavcar, Wikicommons

Zondag 6 april opent het middeleeuwse Kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode (Holsbeek) opnieuw de deuren. Bezoekers kunnen er voor het eerst een aantal gerestaureerde kamers bezoeken zoals de ridderzaal.

De eerste fase van de renovatiewerken die betrekking heeft op de linkervleugel van deze waterburcht ging in 2010 van start gingen. Dat heeft de erfgoedvereniging Herita, die het kasteel beheert, bekendgemaakt.

12e eeuw

De eerste meldingen van de burcht gaan terug tot de 12de eeuw. De donjon dateert uit de 15e eeuw en de volledige omsluiting van de binnenplaats uit de 17e eeuw.

De Vlaamse overheid kocht het kasteel en bijhorend domein van 113 ha in 2007 en gaf het kasteel en bijhorend wagenhuis in erfpacht aan Erfgoed Vlaanderen, dat inmiddels opgegaan is in Herita en samen met het Agentschap Natuur en Bos instaat voor de restauratie en beheer.

In 2010 kreeg Herita de nodige middelen om met de 1e fase van de restauratie te starten. De Vlaamse overheid gaf 900.000 euro, de provincie Vlaams-Brabant en gemeente Holsbeek elk 250.000 euro, Toerisme Vlaanderen 60.000 euro. Met eigen inbreng, giften en sponsors slaagde Herita er op die manier in de nodige 2 miljoen euro bijeen te krijgen.

Openingsfeest

De 1e fase is nu zo goed als afgewerkt. Herita bereidt momenteel het dossier voor de 2e restauratiefase voor. Die zal etrekking hebben op de rechtervleugel. Wat dit zal kosten en wanneer deze (en de latere) werken zullen kunnen starten is nog onduidelijk.

De heropening van het kasteel wordt op zondag 6 april gevierd met een openingsfeest. Dan zal het publiek ook voor het eerst kunnen kennismaken met een educatief parcours dat Herita in het kasteel uitwerkte en dat bezoekers door middel van belevingsboxen op een ludieke en kindvriendelijke manier laat kennismaken met de geschiedenis van de burcht en zijn vroegere bewoners. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content