Kamperen is hipper dan ooit

© Instagram ElJackson

Weet je nog hoe blij en vrij je was toen je ouders je als kind meenamen op een kampeervakantie? Dat gevoel willen steeds meer mensen opnieuw oproepen, zeker nu kamperen zich steeds meer ontdoet van zijn enkel-voor-hippies-en-Nederlanders-stempel.

Kamperen 2.0

Kamperen is een erg gemakkelijke manier om op vakantie te gaan, maar het concept had voor sommigen een update nodig. Glamping komt tegemoet aan iedereen die wel houdt van de rust en het tentgevoel, maar niet van de lage graad aan comfort. Als je gaat ‘glampen’ staat je tent namelijk al op bij aankomst op je kampeerplek, is ze prachtig ingericht met leuke kussens en andere zaken die je anders nooit zou meesleuren én voorziet bovendien ook nog eens in allerlei basisvoorzieningen zoals stromend water.

Het enige dat je nodig hebt, is een goede rugzak, een tent, een slaapzak en proviand. Vanaf dan ligt de wereld aan je voeten.

Wil je het liever toch iéts meer back to basics? Dan kan je deze zomer gaan overnachten in enkele kunstwerken in Amsterdam. Onze noorderburen zijn al altijd helemaal gek geweest van kamperen, dus het is misschien overroepen van een revival te spreken, maar ze gaan toch wel op zoek naar manieren om dat in een tentje zitten ‘anders’ in te vullen.

Leuke spullen

Toegegeven, de vingers van uw reporter beginnen al te jeuken als ze nog maar een magnesiumstick ziet, maar er zijn vandaag gewoon écht heel veel leuke kampeerspullen op de markt – ook voor wie het allemaal niet zo nauw neemt met functionaliteit in de wildernis.

Quecha heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat je niet eens meer handig moet zijn om de natuur in te trekken, want een tentje van het merk opzetten kan al in twee seconden. Bovendien snappen de producenten de laatste jaren dat het oog ook wat wil en brengen ze tegenwoordig kampeermateriaal uit in allerlei leuke prints en kleuren. En omdat het op een kampeervakantie toegelaten is er soms wat bijzonder uit te zien, mag je zelf die slaapzak die je zo kan ritsen dat hij een dik uitgevallen onesie wordt, inpakken.

Nog beter dan een tent: een getuned busje.
Nog beter dan een tent: een getuned busje.© Instagram ElJackson

Avontuur

We zijn een samenleving die teert op beslissingen maken op het laatste moment. Zo is hetbon ton geworden om je op Facebook-evenementen op ‘misschien’ te zetten en pas op het laatste nippertje te beslissen of je er naartoe gaat of niet. Logisch, want we willen zeker geen leuke(re) ervaring missen. Als jij ook zo’n late beslisser bent, is kamperen een prima vakantiebesteding, want het enige dat je nodig hebt, is een goede rugzak, een tent, een slaapzak en proviand. Vanaf dan ligt de wereld aan je voeten!

Voor (bijna-)fanatiekelingen

Wildkamperen is op veel plaatsen verboden, zo ook in België. Echte die-hards trekken zich daar niets van aan en zorgen gewoon dat ze niemand lastig vallen tijdens hun verblijf, maar ook voor zij die liever niet sollen met de tand der wet is er een oplossing. Zij kunnen nu namelijk op veel plekken gaan paalkamperen, ofte: toegestaan wildkamperen. De enige voorzieningen die je zal aantreffen op zo’n plek zijn een waterpomp, een vuurkorf en een platteau waarop je bij regenweer eventueel je tent kan opzetten. Je afval moet je na je verblijf weer meenemen, je plasje doe je ergens achter een struik en de sterrenhemel dekt je toe, maar dan wel volkomen legaal.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content