Julien (58) paddlesurft: ‘Het wordt ook de workout of the ocean genoemd’

© Jef Boes

Het is vandaag al surfensurfensurfen wat de klok slaat. Daarbij vergeten we weleens dat je op de Noordzee ook nog andere boeiende watersporten kunt beoefenen, zoals stand up paddle surfing.

‘Ik heb de Lake in Knokke (Lakeside Paradise, red.) al zeker drie- of vierhonderd keer rond gepeddeld, en nog geniet ik elke keer. Je ziet een vis, een vogel, het licht op het water, de seizoenen die veranderen. Ik wil niet in clichés vervallen, maar SUP (stand up paddle surfing, red.) is zen. Als afsluiter van een werkdag kan daar niets tegenop. Ik ben acht jaar geleden van Antwerpen naar Knokke verhuisd, en dat ik hier kon suppen, was zeker een factor. Dit is voor mij vakantie.

Ik heb gehoord dat het rechtopstaand peddelen is ontstaan toen een Hawaiiaanse surfleraar op zijn surfboard ging staan om beter te zien hoe zijn leerlingen het deden. Maar eigenlijk doet de oorsprong er niet toe, het is sowieso leuk. Je kunt het op zee doen, maar ook op rivieren, meren en kanalen, en na een tiental minuten instructie ken je de grondbeginselen.

Julien (58) paddlesurft: 'Het wordt ook de workout of the ocean genoemd'
© Jef Boes

Ik sup op de Lake en op zee, dat is iets wispelturiger, je kunt al eens een golfje vangen. Met de club organiseren we suptochten over de kanalen hier in de buurt. In de Lake liggen boeien voor de zwemmers, en als je die volgt, is het een kilometer. Fijn als ontspanning, en het wordt ook de workout of the ocean genoemd. Omdat je je hele lichaam beweegt en je evenwicht en dus je buik- en rugspieren oefent. Je kunt het explosief maken, door hard te gaan, maar je kunt ook gewoon toeren en van de omgeving genieten. Het leuke is bovendien dat je rechtop staat, zo zie je veel meer dan als je bijvoorbeeld kajakt.

Ik windsurf al van in 1978 en heb – weliswaar met minder succes – aan golfsurfen gedaan, maar zeven jaar geleden kwam er op Surfers Paradise iemand met zo’n supboard aanzetten. Ik was er meteen mee weg. Mijn mooiste ervaring was in Florida, waar er bij een tocht over kanalen tussen de mangroves een paar zeekoeien aan mijn board kwamen knabbelen. Een onvergetelijk moment.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content