Jordanië, een aaneenschakeling van hoogtepunten

Jordanië doet bij veel mensen slechts één belletje rinkelen, namelijk Petra. Onterecht, want hoewel de verborgen stad prachtig is, heeft het rustige koninkrijkje te midden van een onstabiele regio veel meer te bieden.

Jordanië doet bij veel mensen slechts één belletje rinkelen, namelijk Petra. Onterecht, want hoewel de verborgen stad prachtig is, heeft het rustige koninkrijkje te midden van een onstabiele regio veel meer te bieden.

‘Jordanië is het Zwitserland van het Midden-Oosten. Rustig en stabiel’, benadrukt onze sympathieke gids Hani. Terwijl de oorlog woekert in Syrië, IS een stevige opmars inzet in Irak en het geweld in buurregio Gaza geregeld oplaait, is Jordanië conflictvrij. Die stabiliteit schrijven veel Jordaniërs toe aan de voormalige en erg geliefde koning Hoessein en zijn zoon Abdoellah II, die overigens niet moet onderdoen voor zijn vader wat populariteit betreft. Overal in Jordanië kom je oog in oog te staan, met een foto wel te verstaan, van hem en zijn beeldige vrouw Rania Al-Yassin.

Vanuit Brussel kan je rechtstreeks vliegen naar de hoofdstad Amman of Aqaba. Wij landden op de tweede plek, een havenstad in het zuiden van het land en tegelijkertijd een vierlandspunt. Het Israëlische Eilat ligt namelijk slechts op 6 kilometer, in vogelvlucht is het Egyptische Tabba 20 kilometer ver en de dichtstbijzijnde grens met Saoedi-Arabië bevindt zich 40 kilometer zuidelijker. In het verleden was deze plek omwille van haar strategische ligging een belangrijke handelsoord en door de enige haven van het land is ze dat vandaag nog steeds. Al heeft de stad het laatste decennium een nieuwe economische bedrijvigheid ‘ontdekt’: het toerisme. Niettegenstaande Aqaba een aangename stad is, is het vooral de onderwaterwereld die de meeste bezoekers lokt.

Met de Yasmina boot varen we uit en al snorkelend zien we zo goed als de hele cast van Finding Nemo voorbij zwemmen. En ook op de dek van het schip is het ontspannen geblazen: een beetje zonnen, ’s middags genieten van een barbecue en als je gelukt hebt draait de kapitein nog wat swingende Arabische plaatjes.

Petra: De verborgen én adembenemende stad
Maar een vakantie in Jordanië heeft meer in petto. Na een dagje genieten in Aqaba, is het tijd voor het echte ‘werk’: Petra. De verborgen stad van de Nabateëers is gelegen in een vallei en volledig uitgehouwen in de rotsen. Niet verwonderlijk dat de stad pas werd herondekt in 1812. Om Petra te bereiken, moet je eerst door een kloof van ongeveer 1.200 meter wandelen. De siq is de enige toegang en de kleurrijke rotswanden – die aan beide kanten tot meer dan 100 meter hoog zijn – vind ik al behoorlijk impressionant. Ik ben dus al onder de indruk nog vooraleer ik de echte stad heb gezien.

De beloning is niet min wanneer u de eigenlijke stad en dus Khazneh, de graftempel bereikt. Zeker met de stralende zon heeft dit bouwwerk iets magisch. Maar vergis u niet, Petra is zoveel meer dan deze ene tempel. Het hele domein bevat oude huizen, winkels en graftombes. In het midden van het gebied, staan zelfs nog restanten van een amfitheater. Want in de tweede eeuw na Christus werd Petra een Romeinse provincie.

Om een van de mooiste pareltjes van Petra te kunnen aanschouwen, moet je iets over hebben. Het klooster dat minder bekend is dan de graftempel, maar zeker zo mooi, bevindt zich op een klim van twee uurtjes. Na een tocht met meer dan 800 trappen, enkele ezels als obstakel en heel wat grillige bochten, bereik je het Ed-Deir- klooster. Een indrukwekkend staaltje architectuur en tegelijkertijd is het uitzicht zo hoog tussen de bergen fenomenaal.

Paardenfluisteraar
Ongetwijfeld het leukst is om Petra te voet te bezoeken, maar wie iets minder moedig is, kan beroep doen op een lokale koets met een paard, of ezel. “Mevrouw, u ziet er wel erg afgepeigerd uit, ritje op de ezel?” Als compliment kan dat tellen, al maak ik mezelf wijs dat de lokale jongetjes gewoon geld willen verdienen aan een ritje. Wanneer de dieren niet gebruikt worden om toeristen op te vervoeren, zie je in de smalle steegjes kinderen als een gek tekeer gaan op een ezel. Soms zonder veel respect voor de dieren. ‘Die kinderen moeten leren dat ze te maken hebben met een levend wezen, en niet met speelgoed’, zegt Emad Alhelalat. Hij runt een paardenhospitaal vlak naast de historische site, waar zieke dieren worden verzorgd.

Vol passie vertelt Emad, hoe hij het paardenhospitaal overnam van de Britse Brooke. Naast het verzorgen en oplappen van paarden, probeert hij en zijn team de lokale bewoners ook te sensibiliseren om meer respect te hebben voor de dieren. Stilaan werkt dat, al geeft Emad aan dat ezels tegenwoordig het grootste zorgenkindje zijn.

Wie na zijn ontdekkingstocht in Petra geen fut meer heeft voor een bustocht terug naar een hotel, kan overnachten in het Mövenpick Hotel. Het hotel bevindt zich letterlijk naast het bezoekerscentrum dus met het zand nog op je schoenen kan de lobby binnensloffen. Na een verfrissende duik in het zwembad, is het aangenaam vertoeven op het dakterras.

Ecologisch verblijven in de bergen

De bezoeker die denkt dat na Petra de hoogtepunten van Jordanië achter de rug zijn, heeft het mis. Het land herbergt uiteenlopende landschappen en na een rit van enkele uren verandert de omgeving en belanden we tussen de groene bergen van Dana. Het dorp oogt verlaten, want de meeste inwoners van Dana village zijn vertrokken naar het nabijgelegen dorp Qadissiya op zoek naar werk. Stilaan herleeft het dorp, want met de steun van USAID worden sinds 2010 nieuwe woningen en toekomstige verblijven voor bezoekers gebouwd.

Het uitzicht vanuit mijn kamer in Dana Guest House is adembenemend. Telkens ik me neerzet op het terras om een boek te lezen, worden mijn ogen om de vijf minuten afgeleid, door al dat natuurlijk schoon om me heen. Wat de lodge een grote meerwaarde geeft, is dat de uitbaters alles zo ecologisch mogelijk trachten te organiseren. De gezellige eetzaal met open haard geeft je een berghutgevoel, iets wat je niet meteen associeert met Jordanië. Dana is vooral geschikt als uitvalsbasis voor verschillende wandelingen. Je kan opteren voor dagtochten of zelfs van hieruit helemaal door de vallei trekken, richting Petra. Die tocht neemt wel vier dagen in beslag.

Mozes achterna Vandaag is ongeveer 93 procent van de Jordaanse bevolking moslim (soennitisch) en zo’n 5 procent christelijk, al ligt de bakermat van het Christendom in deze regio. Volgens de bijbel was het op berg Nebo, dat Mozes voor de eerste maal het beloofde land zag. Doordat de berg bovendien Mozes’ sterfplaats was, is dit een belangrijke pelgrimsplek voor christenen. De berg ligt enkele kilometers van Madaba, een stad vooral bekend omwille van de St. George kerk, waarin een mozaïek van het Heilige Land ligt. Madaba telt ongeveer 50 procent moslims en de overige helft is orthodoxe-christen. Daarop zijn de inwoners erg trots en ze benadrukken meermaals het vreedzaam samenleven tussen deze twee groepen.

Die trotsheid op het eigen land vertaalt zich naar de gemiddelde Jordaniër en de gastvrijheid is een typerend kenmerk van zowat elke inwoner die ik tijdens de reis ontmoet. De Jordaniërs vinden het dan ook jammer dat alle Arabische landen in Europa en de VS vaak over dezelfde kam worden geschoren. Toegeven in het hartje van het Midden-Oosten heeft het kleine Jordanië het niet altijd eenvoudig. Wereldwijd wonen de meeste vluchtelingen uit Gaza in Jordanië en ook de toestroom van Syrische vluchtelingen naar het land weegt steeds zwaarder door. ‘Toch doen we wat we kunnen om deze mensen op te vangen. Mensen in de steek laten is allesbehalve Jordaans’, klinkt het.

Dode Zee: Oefening voor astronauten?
Wie Jordanië bezoekt, maakt een reis van uitersten en zo mag ook een bezoek aan het laagste meer, de Dode Zee, niet ontbreken. De Dode Zee ligt 400 meter onder de zeespiegel en bevat dertig procent zout waardoor je vlot kan blijven drijven. Aan dat drijven gaat een heel ‘ritueel’ vooraf. Eerst goed inwrijven met modder, dan twintig minuutjes wachten tot de modder droog is en dan voorzichtig het water in. Voor onhandigen is het uitkijken geblazen om niet uit te schuiven, want het water pikt door het hoge zoutgehalte enorm in de ogen (en in allerlei andere wondjes). Eens in het water is het drijven een enorm vreemde, maar tegelijkertijd ontspannende ervaring. Ik stel me voor dat astronauten in de ruimte ongeveer hetzelfde gevoel moeten hebben.

Amman: het hoffelijke Caïro

De hoofdstad Amman, die Philadelphia heette toen de Romeinen het er voor het zeggen hadden, is een mengelmoes van moderniteit, Arabische drukte en historische ruïnes. Het verkeer is lekker druk, al gaat het hier best hoffelijk aan toe in vergelijking met bijvoorbeeld Caïro. Hier geen getier en getoeter, al hoewel er toch behoorlijk wat files staan. Een van de levendigste straten is Rainbow Street, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft deze straat niets te maken met homoseksualiteit. Wel vind je er allerlei restaurantjes en bars.

Voor wie liever zelf de handen eens uit de mouwen steekt, is de kook workshop Beit Sitti een aanrader. ‘Net zoals mijn grootmoeder mij typische gerechten uit Jordanië en omstreken aanleerde, geef ik deze kennis graag door aan bezoekers’, vertelt de jonge Maria. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. De cursus is erg laagdrempelig, dus ook kookklunzen beleven een fijne avond. Wij leerden onder meer het typische brood uit het Midden-Oosten klaarmaken en hoe de bereiding van baba ghanoush in zijn werk gaat. Dit is een variant van humus, maar dan met aubergines in plaats van kikkererwten.

Archeologen hebben nog veel werk

Op een uurtje rijden van Amman, bevindt zich de historische site van Jerash. Een van de belangrijkste Grieks-Romeinse steden uit de regio. In tegenstelling tot ruïnes in Griekenland, is Jerash erg goed bewaard. Nadat je de triomfboog van Hadrianus bent ondergelopen, herken je duidelijk een paardenrenbaan en iets verderop een tempel en een amfitheater. Hoewel de site erg ruim is en zeker enkele uren wandelplezier garandeert, is nog maar 5 procent van de hele historische stad opgegraven. Archeologen hebben dus nog heel wat werk voor de boeg.

Woestijn mét bergen In het zuidoosten van Jordanië ligt Wadi Rum, een landschap met op het eerste gezicht een bizarre contradictie: een woestijn mét bergen. De beste manier om de omgeving te bewonderen, is tijdens een jeepsafari. Idealiter vertrek je pas in de late namiddag, zo is het niet meer te heet onderweg, en kan je genieten van een prachtige zonsondergang. Los van het weidse uitzicht, de staalblauwe hemel en de opmerkelijke rotsstructuren, fascineren de kleurenschakeringen het meest. Afhankelijk van het zonlicht wijzigen de kleuren van bruin over oranje tot zelfs een roosachtige gloed.

Wadi Rum heeft verschillende tentenkampen, waar je kan slapen bij de lokale Bedoeïenen. De tenten (oorspronkelijk gemaakt van geitenhaar) zijn eenvoudig zonder luxe, maar dat maakt de ervaring des te completer. Wie denkt dat het er in the middle of nowhere ’s avonds erg saai aan toe gaat, heeft het grondig mis. Je kan er, net zoals op veel plaatsen in Jordanië, waterpijp roken en verder entertainen de mannelijke Bedoeïenen je graag. Al zingend en dansend, brengen ze heel wat sfeer.

Dat het bovendien erg charmante mannen zijn, beamen enkele Nederlandse dames. Het kan niet toevallig zijn dat verschillende Nederlandse en Belgische vrouwen hun ware liefde vonden tijdens een reis naar Jordanië. Onder meer Carmen Scholten werd enkele jaren geleden tijdens een reis verliefd en runt nu met haar man een toerismebedrijf. ‘Uiteraard was het aanpassen toen ik hierheen verhuisde, maar het prachtige land maakt de kleine hindernissen goed’, aldus de jonge vrouw. ‘Een bezoekje aan Petra raak ik nooit beu, elke keer ontdek ik nieuwe weggetjes, nieuwe plekken. Eigenlijk waan je je in Jordanië constant een ontdekkingsreiziger.’

Annelies Van Erp

www.visitjordan.com

Luchtvaartmaatschappij Thomas Cook Airlines vliegt wekelijks vanuit Brussels Airport naar Aqaba. Tickets worden op www.thomascookairlines.com aangeboden vanaf 160 euro per persoon. Touroperator Thomas Cook biedt een verblijf van een week in Aqaba aan vanaf 1020 euro per persoon, vluchten en transfers inbegrepen.

www.moevenpick-hotels.com

www.beitsittijo.com

http://www.marinaplazahotel.com/

www.ihg.com/crowneplaza/hotels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content